Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 09:00

Вулић Бојовић: Колективна траума због трагедије у школи, детету је потребна сигурна база

Психотерапеуткиња Радмила Вулић Бојовић изјавила је да трагедија која се десила у Основној школи "Владислав Рибникар" има ефекат колективне трауме, те да су људи у неверици јер је дете пуцало на дете. Истиче да је потребно причати са децом о овом случају и одговорити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << им на питања, али да разговор не треба наметати ако није спремно.
Радмила Вулић Бојовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла је да пуцњава која се догодила у школи на Врачару има "ефекат колективне трауме". 
"Људи инстиктивно реагују неверицом да је тако нешто могуће – да дете пуца на дете. Важно је бити доступан, присутан и деци одговорити на питања која евентуално имају. На одраслима је да отворе простор да се о тома одговори, али не треба наметати разговор ако дете није спремно“, објашњава психотерапеуткиња.
Према њеним речима, потребно је бити "сигурна база за дете које је суочено са екстремном несигурношћу у овој ситуацији".
"Није само један окидач" Потребно је време да се прикупе информације о ђаку који је пуцао, каже Радмила Вулић Бојовић.
"Никада није само једна ствар и окидач. Мора да постоји контекст. Не могу са сигурношћу да кажем да је то био само притисак. Верујем да је било бројних фактора", наводи психотерапеуткиња.
Истиче да ова ужасна несрећа треба да нас освести да "ништа није важније и пресудније" од контакта са децом која одрастају у нашим породицама.
"Родитељи мало знају како им деца живе и шта су њихове бриге, преокупације, страхови, надања. Тинејџери данас и њихови родитељи нису одрастали у истим околностима", каже гошћа Јутарњег програма.
"Деца немају развијену критичку свест" И контекст у којем живимо мора да се мења, јер су деца изложена непримереним садржајима, истиче она, наводећи да брз проток и доступност информација представља највећи проблем.
"Деца немају критичку свест да о информацијама донесу ваљани суд. И у школама је потребно више васпитног рада, како би разумели свет у коме су се нашли“, наводи психотерапеуткиња.
Говорећи о емпатији, гошћа Јутарњег програма истиче да је она "трачак наде", истичући да се морамо "окренути једни другима". "Важно је што су стручне службе отвориле телефонске линије за подршку", закључује психотерапеуткиња и некада школска психолошкиња Радмила Вулић Бојовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.