Skot Vučiću: Srbija da podrži istragu o Siriji

Izvor: Mondo, 15.Apr.2018, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot Vučiću: Srbija da podrži istragu o Siriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom o situaciji u Siriji posle jučerašnjih vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na tu zemlju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose velikih sila, saopštilo je Predsedništvo.

"Srbija ljubomorno čuva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos", naveo je on.

Skot je rekao da su SAD uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila.

Prema njegovim rečima, taj napad je bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na Zapadu se "naslađuju": Asade, šta je ovo? FOTO

Američki ambasador je dodao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi, navodi se u saopštenju.

Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su vazdušni napadi na Siriju bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su juče napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Erdogan: Preko Sirije se svode računi za naftu

Izvor: SandzakPress.net, 16.Apr.2018, 11:49

Turski predsjednik je istakao da se u Siriji više ne mogu činiti nikakvi koraci u kojima nije prisutna i Turska. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u nedjelju kako se i u slučaju subotnjeg napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na postrojenja hemijskog oružja u Siriji još...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.