Sirijska vlada povratila Homs nakon pet godina

Izvor: B92, 22.Maj.2017, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vlada povratila Homs nakon pet godina

Homs -- Sirijska vlada u potpunosti je preuzela kontrolu nad trećim najvećim gradom u Siriji, Homsom, u kome više nema nijednog pripadnika naoružane opozicije.

Grad Homs je prešao u ruke vlade,posle više od pet godina, nakon što je završena evakuacija iz poslednje četvrti koja je bila pod kontrolom opozicije, prenosi AP. Hiljade stanovnika četvrti Al-Vaer evakuisane su u potpunosti posle nekoliko nedelja.

Snage sirijske vlade su proteklih godina osvajale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delove grada Homsa jedan za drugim, sve dok opozicioni borci nisu izolovani u Al-Vaeru.

Opsada Al-Vaera počela je 2013, a poslednja grupa opozicionih boraca i njihovih porodica počela je juče da napušta taj kvart.

Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da je više od 20.000 ljudi evakuisano iz tog grada, a većinom su prebačene u oblasti na severu Sirije koje su u rukama opozicije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet Federacije: Oslobođenje Homsa više od vojne pobede

Izvor: RuskaRec.ru, 22.Maj.2017

Homs je u nedelju napustila poslednja grupa ekstremista i članova njihovih porodica, nakon čega su vladine snage preuzele punu kontrolu nad trećim po veličini gradom u Siriji.. „Homs je nazvanično smatran glavnim gradom takozvane Islamske države u Siriji, pa njegovo zauzimanje nije samo...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.