Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2017, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.02.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.02.



Sirijska vojska oslobodila gasno polje u blizini Palmire - Sirijske trupe oslobodile su gasno polje u blizini Palmire koju drže teroristi DAEŠ-a.

Sirijska vojska je uz podršku avijacije i oružanih snaga oslobodila gasno polje Hijan u blizini Palmire u provinciji Homs, rekli su „Sputnjiku“ izvori u oružanim snagama.

„Sirijska vojska je uz podršku vazduhoplovstva uspostavila potpunu kontrolu nad gasnim poljem Hijan zapadno od Palmire“, rekao je izvor.

DAEŠ je u maju 2015. okupirao Palmiru koja je bila glavni grad Palmirskog carstva i jedan od najbogatijih gradova Rimskog carstva. Teroristi su uništili veliki broj istorijskih znamenitosti na listi Uneskove Svetske baštine, uključujući i Trijumfalnu kapiju, hram Balšamin i hram Bel.



Pregled političkih i drugih vesti za 14.02.



Format pregovora o Siriji u Astani će biti kao prošli   -  Format pregovora o Siriji u Astani 15. i 16. februara verovatno će biti isti kao i sastanak u januaru, izjavio je ministar spoljnih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov

„Format pregovora predviđa i bilateralne i multilateralne razgovore. Mislim da će ovde biti odabran isti format kao i u januaru“, rekao je ministar.

Pregovori o Siriji održani su u Astani 23. i 24. januara. Njihov inicijator bio je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je predložio da se, pored Ženeve, u Astani stvori dodatna platforma za razgovor o sirijskom mirovnom procesu. Predlog su podržali predsednici Turske i Kazahstana.

Pregovori o Siriji u Astani, koji će se održati 15. i 16. februara predstavljaju pripremnu fazu za nastavak pregovora u Ženevi, izjavio je Abdrahmanov.

„Astanski proces predstavlja realno postojeću i istovremeno ozbiljnu, pripremnu fazu za nastavak ženevskih pregovora“, istakao je on.

Što se tiče učesnika na pregovorima o Siriji, u Astani će biće pet predstavnika UN, a još uvek nema informacija o učešću SAD, izjavio je Abdrahmanov.

„U ovom trenutku imam informaciju da će Ujedinjene nacije imati pet predstavnika, a još uvek nije stigla informacija o SAD“, rekao je Abdrahmanov.

Od turske strane se uskoro očekuje podatke o učešću delegacije oružane sirijske opozicije na pregovorima u Astani, dodao je on.

„Turska će, takođe, uskoro pružiti informacije o sastavu svoje delegacije, a očekujemo od turske strane informacije o učešću delegacije oružane sirijske opozicije“, rekao je kazahstanski ministar.

Sirija će tražiti izvinjenje od svih država koje su je namerno rušile   -  
Sirijska Vlada namerava da zatraži izvinjenje od svih država koje su namerno razrušivale tu zemlju, a trenutno žele da učestvuju u njenoj obnovi, izjavio je sirijski ministar ekonomije Adib Majala.

Kako je rekao, sirijska Vlada ima čitav niz uslova za zemlje koje su podržavale proces formiranja oružanih grupacija u Siriji, a trenutno podržavaju celokupan proces obnove.

„Da bi im bilo omogućeno da učestvuju u obnovi Sirije, moraće za početak da se izvine pred sirijskim narodom i javno priznaju da su načinili grešku“, rekao je Majala.

Prema njegovim rečima, čitav niz zemalja su aktivno učestvovali u rušenju Sirije, a sada su „bacili oko“ na njenu ekonomiju pokušavajući da kroz određene kompanije i nedržavne fondove iz okolnih zemalja uđu na to tržište.

U svetlu tih pokušaja, sirijske vlasti pažljivo prate namere svih kompanija koje žele da učestvuju u obnovi zemlje, a prednost u tom procesu će imati firme iz savezničkih zemalja – Rusije, Kine i Irana.

Sirijski ministar je podsetio da je za protekle dve sedmice potpisano pet sporazuma sa Teheranom, od kojih se dva odnose na obnovu naftnih postrojenja, dva iz sfere poljoprivrede, kao i jedan iz oblasti telekomunikacija.

Spisak delegata za pregovore u Ženevi biće saopšten posle objave spiska svih pozvanih   -  
Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura počeo je da upućuje pozive učesnicima sirijskih pregovora u Ženevi, izjavila je njegova portparolka Jara Šarif.

Kako je rekao, za sada je poslato oko 20 poziva članovima sirijske opozicije, dok se ostali pripremaju.

Prethodno su iz opozicije saopštili da su izabrani delegati koji će je predstavljati na sirijskim pregovorima zakazanim za 20. februar.

Između ostalih, uključeni su i predstavnici oružanih grupacija.

Dodaje se da će konačan spisak svih delegata biti saopšten nakon što UN objavi celokupan spisak svih pozvanih na pregovore.

Erdogan: Nakon uništenja terorista povlačimo se iz Sirije   -  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je uspostavljanje kontrole nad pograničnim gradom Babom samo usputna stanica u operaciji „Štit Eufrata“ koju izvodi turska vojska na severu Sirije.

„Nakon završetka borbi za Bab počećemo oslobađanje Manbidža i Rake. Naš konačni cilj je stvaranje zone bezbednosti na teritoriji od 5.000 kilometara, očišćene od terorista“, izjavio je on.

Pritom, šef turske države je saopštio da turske vlasti nemaju nameru da ostanu na teritoriji Sirije i da će nakon uništenja DAEŠ-a teritorija biti predata „zakonitim vlasnicima“.

Erdogan je potvrdio da je među zaštitnicima Baba počelo masovno bekstvo.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.