Izvor: Vostok.rs, 14.Feb.2017, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 13.02.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 13.02.



Napredovanje sirijske vojske na području Palmire  - Jedinice sirijske vojske uz podršku sirijske avijacije uništile su više od 180 objekata militanata u području Palmire tokom protekle nedelje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Jedinice sirijskih vladinih snaga uništili su više 180 objekata militanata, uključujući više od 60 uporišta, 15 skladišta naoružanja, municije i vojne tehnike, 43 oklopna vozila, kao i džipova sa instaliranim teškim mitraljezima. Gubici terorista u ljudstvu su više od 200“, navodi se u saopštenju.

Ofanziva u pravcu Palmire se nastavlja, do grada je ostalo još 20 km. Prošle nedelje ruska avijacija je izvela 90 naleta u tom pravcu, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Teroristi uništili deo drevnog rimskog teatra u Palmiri  - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak ruševine objekata istorijsko-arhitektonskog kompleksa Drevne Palmire od strane DAEŠ-a.

Na snimku se vidi kako su teroristi uništili centralni deo drevnog rimskog teatra i kolonade tetrapilona. Zdanje je bilo izgrađeno 270 godina pre nove ere.  

„Ruska bespilotna letelica je tokom osmatranja grada i okolnih područja u Palmiri u Siriji zabeležila varvarsko uništenje fasade rimskog amfitetara i tetrapilona — važnih znamenitosti tog drevnog grada“, navodi se u saoppštenju


Saopšteno je da ruski dronovi zabeležili aktivnosti u Palmiri. Drevnim gradom se kreću kamioni sa municijom DAEŠ-a. To govori o tome da militanti gomilaju eksplozivne naprave radi daljeg rušenja starih spomenika arhitekture, pre povlačenja.

Hezbolah poštuje prekid vatre u Siriji   - Hezbolah u potpunosti poštuje prekid vatre u Siriji koji je postignut na pregovorima u Astani, izjavio je generalni sekretar tog libanskog pokreta Hasan Nasrula.

On je u izjavi za televiziju „Manar“ rekao da su svi navodi o tome da Hezbolah navodno ne poštuje primirje laž.

„Mi u potpunosti podržavamo primirje, a oni koji to demantuju – sami su zločinci“, rekao je on.

Lider šiitskog pokreta je dodao da Hezbolah takođe podržava sve napore kako bi se u Siriji sproveo proces primirja.

„Mi smo krajnje zainteresovani da se humanitarna kriza u zemlji reši, pre svega u gradovima Fua i Kefra“.

Hezbolah je uključen u sirijski konflikt od samog početka ratnih dejstava, a predstavnici tog pokreta su u više navrata saopštavali da podržavaju sirijsku vladu kao i da se bore protiv ekstremista kako bi se odbranila libansko-sirijska granica i sprečio prodor terorista u Libiju.


Pregled političkih i drugih vesti za 13.02.



Moskva računa na dolazak delegacije SAD na pregovore o Siriji u Astani  -  Rusija računa na dolazak američke delegacije na sastanak o Siriji u prestonici Kazahstana, saopštio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i zemlje Afrike Mihail Bogdanov.

„Računamo na dolazak predstavnika SAD u svojstvu posmatrača. Prošli put je bio ambasador, sada će partneri sami odlučiti“, rekao je Bogdanov.

On je rekao da će rusku delegaciju na sastanku predvoditi specijalni predstavnik za rešavanje sirijske krize Aleksandar Lavrentjev.

„Da, doći će specijalni predstavnik predsednika Rusije za rešavanje sirijske krize Aleksandar Lavrentjev. Naša delegacija je u istom sastavu kao na prvom sastanku u Astani 23-24. januara“, dodao je on.

Očekuje se da na sastanak u Astani dođu delegacije Damaska i naoružane opozicije u istom sastavu.

Gutereš: Islamofobija u nekim delovima sveta pothranjuje terorizam  -  Islamofobija u nekim delovima sveta pothranjuje terorizam, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš tokom posete Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada antiimigrantska osećanja rastu u nekim zemljama.

„Jedna od stvari koje pothranjuju terorizam jeste izražavanje islamofobnih osećanja, islamofobna politika i islamofobni govori mržnje u nekim delovima sveta“, rekao je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom el Džubeirom, prenosi AFP.

Prvi čovek svetske organizacije je upozorio da je to ponekad najveća podrška koju DAEŠ (tzv. Islamska država) može imati u osmišljavanju svoje propagande.

„Nikada nećemo biti uspešni u borbi protiv terorizma u Siriji ako se ne nađe obuhvatno političko rešenje za sirijski narod“, zaključio je Gutereš.

On je u Saudijsku Arabiju doputovao iz Turske, a sutra će biti u Dubaiju gde će prisustvovati Samitu svetskih vlada tokom turneje po regionu.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.02.

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2017, 09:20

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.02.. . . . Sirijska...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.