Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.01.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.01.


Stanje na frontu - 
.

Borbe severozapadno od Damaska

Sirijska armija napreduje u dolini Vadi-Barada koja Damask snabdeva vodom - Sirijske snage nastavile su operaciju protiv terorista i pobunjenika koji drže dolinu Vadi-Barada u kojoj su izvori koji Damaska snabdevaju vodom.

Tokom dana su izbacile pripadnike Džebhat an-Nusra iz naselja Basima.

Sledeći na udaru je Ajn-el-Fidži u kojem su najveći rezervoari sa pitkom vodom.  Teroristi su 24. decembra digli u vazduh glavni vodovod koji Vadi-Baradu spaja sa Damakom i još u njega sipali velike količine dizel-goriva.

Tako je 80 odsto glavnog grada Sirije ostalo bez redovnog snabdevanja pitkom vodom.




Pregled političkih i drugih vesti za 14.01
.


Konašenkov: Humanitarne organizacije ne pružaju pomoć stanovništvu Alepa - Međunarodne humanitarne organizacije ne pružaju realnu pomoć stanovništvu Alepa, bez obzira na to što je prošlo mesec dana od oslobađanja grada od militanata, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Prošlo je mesec dana od oslobađanja Alepa. Međutim, međunarodne humanitarne organizacije nisu pružile realnu pomoć civilnom stanovništvu“, naveli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Prema rečima Konašenkova, stanovnici Alepa, rizikujući svoje živote, vraćaju se u svoje domove i često samostalno vrše deminiranje zaostalih eksplozivnih naprava. 

„Iznenađuje da nakon perioda prevelike pažnje usmerene prema Alepu od strane međunarodnih organizacija, koje se bave humanitarnim deminiranjem, nakon mesec dana ne stižu inicijative o pružanju pomoći stanovnicima grada. Da li u službi UN za pitanja deminiranja i ženevskom međunarodnom centru za humanitarna deminiranja znaju da u Alepu sredinom decembra može da se radi bez rizika za život i da su svi prilazi u grad apsolutno slobodni i bezbedni? Nesumnjivo, znaju“, izjavio je general.

On je naveo da o tome znaju i predstavnici Unicefa i Uprave za koordinaciju humanitarnom delatnošću. Glavnu pomoć stanovnici Alepa nastavljaju da dobijaju od ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i sirijskog društva Crvenog Polumeseca. Civilima se redovno dopremaju lekovi, hrana, voda, higijenski proizvodi i topla odeća i pruža im se medicinska pomoć.

„Vašington post“: Rusija pozvala Trampov tim u Astanu na pregovore o Siriji - Rusija je pozvala tim Donalda Trampa u Astanu na pregovore o Siriji, piše „Vašington post“. Prema podacima lista, poziv je stigao tokom telefonskog razgovora Trampovog savetnika sa ruskim ambasadorom u SAD.

Poziv za učešće na sastanak u Astani za rešavanje sirijske krize Trampovoj administraciji je uručen 28. decembra. Ambasador Rusije u SAD Sergej Kosjak je pozvao Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, piše američki list.

Tom prilikom „odluka nije bila doneta“.

Izvor lista je naveo da „u ovom trenutku nema dodatnih informacija o učešću SAD na tom sastanku“.

Rojters, pozivajući se na tri izvora upoznata sa situacijom, saopštio je da je bilo ukupno pet telefonskih razgovora između ruskog ambasadora i Flina. U Trampovom timu su potvrdili samo jedan razgovor, koji je održan 29. decembra. Izvori agencije nisu naveli ko je bio inicijator razgovora, niti o čemu se razgovaralo. Sastanak o rešavanju sirijske krize u Astani biće održan 23. januara.

Britanija i Francuska odložile u SB UN razmatranje uvođenja sankcija Siriji - Bez obzira na pozive Vašingtona, Velika Britanija i Francuska odlučile su da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odlože razmatranje pitanja uvođenja sankcija Siriji pre dolaska Donalda Trampa na vlast, piše „Forin polisi“.

U decembru, bukvalno nekoliko sedmica pre inauguracije novoizabranog predsednika SAD, glavni savetnici za nacionalnu bezbednost odlazećeg predsednika Baraka Obame pripremali su se za finalni sudar sa Rusijom na svetskoj pozornici, navodi list.

Stalna predstavnica SAD pri UN Samanta Pauer ubeđivala je London i Pariz, ključne evropske saveznike Vašingtona, da doprinesu da bude usvojena dugo odlagana rezolucija o sankcijama sirijskim vlastima zbog „korišćenja hemijskog oružja“ u sukobu.

Obamina administracija insistirala je na tome da Savet bezbednosti što je moguće pre glasa kako bi „pozvao na odgovornost“ predsednika Sirije Bašara el Asada i njegove pristalice, piše autor teksta.

Taj korak trebalo je da bude izazov za Rusiju, koja je ranije tekst rezolucije ocenila kao neprihvatljiv i koja bi, definitivno, uložila veto na njega.

SAD su, međutim, naišle na otpor upravo onih zemalja od kojih su očekivale najveću podršku. 

Velika Britanija i Francuska, koje se uvek aktivno zalažu za sankcije, ispoljile su iznenadnu neodlučnost i počele da odlažu podnošenje rezolucije na glasanje.

„Prvo odlaganje bilo je zbog Božića, potom uoči Nove godine, a onda još jednom početkom januara“, naglašava list. 

Pentagon pozdravlja memorandum Rusije i Turske o letovima iznad Sirije - Pentagon podržava ideju o proširenju memoranduma o uzajamnom razumevanju sa ruskom vojskom u Siriji, izjavila je u petak vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane SAD za međunarodnu bezbednost Elisa Slotkin.

Memorandum o razumevanju radi sprečavanja incidenata i zaštite letova u vazdušnom prostoru Sirije potpisala su vojna ministarstva Rusije i SAD. Dokument je stupio na snagu 20. oktobra 2015. godine.

Slotkinova je, takođe, rekla da Pentagon pozdravlja memorandum Rusije i Turske o letovima iznad Sirije, da se memorandum SAD i Rusije savesno ispunjava, kao i da se „mogu izvući lekcije iz trenutaka napetosti“.

„Mislim da obe strane (Rusija i SAD) dobronamerno poštuju memorandum, što doprinosi bezbednosti naših pilota. Radimo na veoma bliskim razdaljinama. Bila nam je potrebna struktura i ona funkcioniše. Izvukli smo lekcije iz napetih momenata, kojih je bilo. Ako su se Turci i Rusi složili u vezi sa tim, to je pozitivno“, rekla je Slotkinova. 

Stejt department nije dobio zvaničan poziv za susret o Siriji u Astani - Stejt department SAD ne vidi ništa što je za osudu u kontaktima prelazne administracije novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa sa ambasadorom Rusije, izjavio je predstavnik američkog diplomatskog resora Mark Toner.

„To je deo posla u vezi sa predajom vlasti. Ne vidimo problem u tome“, rekao je on.

Toner je, takođe, rekao da Stejt department za sada nije dobio nikakav zvaničan poziv za susret o Siriji u Astani, ali je i sa Turskom i sa Rusijom u stalnom kontaktu u vezi sa tom inicijativom, rekao je predstavnik američkog diplomatskog resora Mark Toner. On je dodao da sledećoj administraciji savetuje da nastavi saradnju sa tim zemljama u vezi sa krizom u Siriji.

Bela kuća ne komentariše kontakte ambasade Rusije sa štabom novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, pošto nije u toku s njihovim sadržajem, rekao je novinarima Džoš Ernest, portparol odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame.

Savetovanje delegacija Rusije, Irana i Turske za sastanak o Siriji u Astani - Trilateralno savetovanje delegacija Rusije, Irana i Turske u vezi s pripremama sastanka o Siriji koji je planiran za 23. januar u Astani održano je u Moskvi.

Zajednički stav učesnika sastanka je da predstojeći forum u Astani treba da omogući dugoročan i stabilan prekid borbenih dejstava u Siriji i nastavak borbe protiv terorističkih organizacija, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Saopšteno je, takođe, da ovaj sastanak treba da pruži podstrek političkom rešavanju sirijske krize na osnovu rezolucije 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odluka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

Na sastanku su učestvovali predstvnici Ministarstva inostranih poslova zaduženi za pitanja Bliskog istoka i Severne Afrike Mihail Bogdanov i Sergej Veršinjin, zamenik šefa iranske diplomatije Husein Džaberi Ansari i zamenik ministra inostranih poslova Turske S. Onal.

Zaharova: „Prijatelji“ Sirije ne odustaju od prebacivanja odgovornosti na Damask - Militanti Nusra fronta, DAEŠ-a i drugih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku koriste hemijsko oružje, pre svega iperit i sarin, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Neprekidni recidivi ’hemijskog‘ terorizma na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i Iraku, izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Reč je o tome da borci DAEŠ-a, Nusra fronta i drugih ekstremističkih organizacija koje su im bliske koriste ne samo industrijske toksične hemikalije, kao što je hlor, nego i prave borbene otrovne supstance (iperit i sarin)“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, jedan od prvih incidenata s primenom sarina protiv sirijske armije i civila zabeležen je na proleće 2013. Teroristički napad uz korišćenje slične otrovne supstance dogodio se na leto iste godine u Istočnoj Huti. Pojedine zemlje su odgovornost za ove napade pokušale da prebace na predsednika Sirije Bašara Asada.

„U ovom kontekstu interesantne su ocene zapadnih eksperata koji su konstatovali da su proizvodno-tehnološke mogućnosti terorista za sintezu otrovnih supstanci suštinski porasle nakon što je na leto 2014. godine DAEŠ zauzeo grad Mosul i fond naučne biblioteke i laboratorijske baze tamošnjeg univerziteta. Situacija se dodatno pogoršala kada su na stranu DAEŠ-a prešli bivši oficiri iračke armije koji su bili uključeni u vojno-hemijski program u periodu Sadama Huseina, kao i kada su iz inostranstva došli diplomirani hemičari. Na ovaj način teroristička delatnost nedržavnih subjekata u Siriji i Iraku dobila je još masovniji, sistemski karakter s perspektivom da se proširi izvan Bliskog istoka“, navela je Zaharova.

Ona je podsetila da je Rusija poslednjih nekoliko godina u više navrata pozivala svetsku zajednicu da koordiniše napore u borbi protiv „hemijskog“ terorizma, da je predlagala da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji odgovarajuću rezoluciju o tome.

„Nažalost, politička angažovanost i jačanje antiasadovskog raspoloženja svih ovih ’prijatelja Sirije’ nisu dozvolili da se usvoji ova rezolucija i da se na vreme obuzda ova opasnost. I ne samo to, suprotno logici razvoja događaja i zdravom razumu, ovi ’prijatelji’ ne odustaju od pokušaja da prebace odgovornost za incidente i otvorene provokacije s primenom otrovnih supstanci u Siriji na vladu Asada“, naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, sami Iračani i predstavnici antiterorističke koalicije na čelu sa SAD su saopštili da su pronašli objekte DAEŠ-a za proizvodnju hemijskog orućja u Iraku.

„U vezi s tim za detaljnije informacije predlažemo da se obratite iračkim vlastima i koalicionoj komandi“, rekla je Zaharova.

„Verujemo da potpune informacije u vezi s ovim imaju američka vojska i obaveštajne službe koje su zajedno s britanskim kolegama još u periodu od 2003. do 2009. godine protivno Konvenciji za zabranu hemijskog oružja apsolutno nekontrolisano unuštili nekoliko hiljada hemijske borbene municije iračke armije“, dodala je Zaharova.

Igra nerava na nebu iznad Sirije - Američki piloti se žale da ruski piloti ugrožavaju njihove akcije u Siriji jer vrše opasne manevre blizu aviona NATO-a, ne reaguju na obraćanje putem radio-veze i primoravaju Amerikance da se sklanjaju kako bi izbegli sudar u vazduhu. Prema rečima eksperata, ruski piloti često ne govore engleski, a slični incidenti bi se mogli izbeći ukoliko bi Pentagon odlučio da normalno sarađuje sa Ministarstvom odbrane RF.

Ruski piloti ugrožavaju američku avijaciju u Siriji, izjavio je komandir 380. ekspedicionog krila ratnog vazduhoplovstva SAD, brigadni general Čarls Korkoran u intervjuu za The Wall Street Journal.
„Ruski piloti retko verbalno reaguju ili uopšte ne reaguju na zahtev da se identifikuju. I pravac leta oni menjaju retko ili ga uopšte ne menjaju. Mi smo ti koji se sklanjamo. Mi ne znamo šta oni vide ili ne vide, i ne želimo da oni nalete na nekoga od nas“, rekao je američki oficir. Čitajte više 
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.