Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 13.01.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 12.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 13.01
.



Kijevske snage 1340 puta napale teritoriju DNR  - Sinoć su kijevske snage otvorile vatru iz pravca Peskija na Marinku. 

Takođe je otvorena vatra na područje Staromihajlovke u okolini Donjecka.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 1340 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Ozrenovku, Široku Balku i Batmanovku u okolini Gorlovke, Staromihajlovku, aerodrom, Aleksandrovku i Trudovski u okolini Donjecka, Jasinovatu sa naseljem Vasiljevka kao i naselja Oktobar i Sahanka na jugu DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana osam puta napale pozicije Narodne milicije u području Frunze, Kalinova, Kalinovke i spomenika Knezu Igoru.



Manevri Narodne milicije LNR 


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 13.01.
 


Ruske kontrasankcije mogu biti ukinute  - Ruske kontrasankcije mogu biti ukinute, izjavio je tokom govora na Gajderovskom forumu prvi potpredsednik Vlade Igor Šuvalov.

„Možda je došlo vreme da sankcije prekinu da važe. U svakom slučaju, ministar poljoprivrede, ministar ekonomije verovatno treba da polaze od toga da će kontrasankcije biti ukinute“, izjavio je Šuvalov.

On je naveo da dalje postojanje kontrasankcija može stvoriti dugoročne probleme.

„Svi igrači na tržištu će se navići na takva ograničenja, i to je veoma loše“, naglasio je Šuvalov. Prema njegovim rečima, nakon što ruski izvoznici dobiju podršku, treba otvoriti tržište za uvoznike.

„U isto vreme, sigurno, treba otvarati tržište kako bi došli uvoznici“, rekao je Šuvalov. On je izjavio da su sankcije protiv Rusije produžene do 31. decembra 2017. godine „kako bi se otvorili horizonti, ali ne treba imati prevelika očekivanja“.

Povratak ruske delegacije u PSSE zavisi od politike sankcija EU  - Povratak ruske delegacije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PSSE) umnogome zavisi od politike evropskih sankcija Rusiji, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

„Smatram da će se stav PSSE promeniti onog trenutka kada se promeni stav EU. Kada Brisel bude promenio politiku antiruskih sankcija, tada će doći i do promena u PSSE“, rekao je on.

Do tada, dodao je, PSSE će sve više podsećati na „antiruski karneval“, gde će bal predvoditi agresivna rusofobna manjina, dok će se većina držati po strani. Prethodno je predsednik Odbora za spoljne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki rekao da ruska delegacija i dalje neće učestvovati na plenarnim sednicama u 2017. godini, iako će nastaviti blisko da sarađuje sa tom evropskom institucijom.

Ruskoj delegaciji u PSSE oduzeta su osnovna prava u tom telu u aprilu 2014. godine zbog situacije u Ukrajini. PSSE je 2015. godine u dva navrata razmatrao moguće ukidanje sankcija Rusiji, ali takvu odluku još nije doneo.

Ukrajina zabranila emitovanje ruskog kanala „Dožd“  - Ukrajinska nacionalna radiodifuzna agencija obavezala je sve provajdere u zemlji da obustave emitovanje ruske televizije „Dožd“ zbog njenog stava o Krimu, saopštili su tamošnji mediji.

Kako se navodi, televizija „Dožd“, shodno odluci, više se ne nalazi na spisku stranih televizijskih kanala čiji sadržaj odgovara uslovima Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, kao i zakonima Ukrajine. Dodaje se i da je televiziji „Dožd“ bilo dato dva meseca da svoj sadržaj prilagodi ukrajinskom zakonodavstvu.

Tim povodom oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da tom odlukom Kijev nastavlja da sprovodi destruktivnu politiku. Prethodno je i portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova istakla da će se Rusija obratiti misiji OEBS-a ukoliko Kijev televiziji „Dožd“ ukine pravo na emitovanje.

Ukrajinski poslanik: Paradiraćemo Crvenim trgom  - Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Andrej Teteruk izjavio je da je ukrajinska vojska u stanju da pobedi rusku, te da je realno očekivati da će Kijev organizovati vojnu paradu na Crvenom trgu.

„Naši Ukrajinci su izuzetno jaki vojnici. Iskreno verujem da ćemo jednom organizovati vojnu paradu na Crvenom trgu“, rekao je on.

Kao odgovor na reči poslanika, voditelj ukrajinske televizije je podsetio da to nije prvi put da neki ukrajinski zvaničnik daje slične izjave. Tako je i ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej jula 2014. godine, nastupajući u Radi, izjavio da će ukrajinska vojska paradirati Sevastopoljem.

Tadašnji predsednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin odgovorio je na izjavu Geleteja rekavši da će u slučaju da Rusija bude primorana da ratuje sa zemljom poput Ukrajine taj rat trajati svega četiri dana.

Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 13.01.

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 13.01.. . . Dejstvo sirijskih...

Nastavak na Vostok.rs...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.01.

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2017, 11:11

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 13.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.