Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.10.

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.10.

13.10.2015. -

  

Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 12.10.

Sirijska vojska uništila veliki broj terorista i oklopnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vozila - Sirijska armija uništila je danas veliki broj terorista i oklopnih vozila terorista Islamske države u provinciji Hama, izjavio je predstavnik vojske Sirije Ali Majhub.

„Severno od grada Hama uništeno je preko 20 oklopnih vozila, kao i nekoliko skladišta oružja i municije. Takođe, uništeno je i pet vozila sa mitraljezima, kao i tri američka vojna automobila PTUR TOU-1“, precizirao je Majhub.



On je dodao da su uništeni i komandni centri i skladišta municije u selima Maret Nuaman, Sirakib, Hiš, Mahmabil i Tel Tura, na istoku provincije Hama. Uspostavljena je i kontrola u dva sela u provinciji Latakija, kao i u južnom delu grada Salma

„Nakon velikih uspeha sirijske, uz pomoć ruske avijacije, veliki broj terorista krenulo je da se povlači ka turskoj granici“, rekao je Majhub i dodao da su se meštani sela Armanaz u provinciji Idlib pobunili zahtevajući od terorista da napuste ta mesta.

Takođe, vojska Sirije je nanela i težak udarac teroristima u okolini aerodroma Kuvejris, koji se nalazi u provinciji Alepo, i povratila veći deo te teritorije.

Lovci Su-30 obezbeđivaće ruske napade u Siriji - Lovci Su-30 uključeni su u sastav avijacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na teritoriji Sirije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema rečima portparola Ministarstva Igora Konašenkova, od sada će ti lovci obezbeđivati sve letove ruske avijacije prilikom kojih se bombarduju objekti Islamske države.

Pored toga, dodao je Konašenkov, avijacija će nastaviti da istražuje objekte terorističke organizacije ID u Siriji kako bi ih uvrstila u mete za buduće vazdušne napade.

Slavlje vojnika Sirije



Ruska avijacija onesposobila snabdevanje boraca ID gorivom i municijom - Ruska avijacija je preciznim napadima uspela da praktično u potpunosti razruši sistem snabdevanja boraca Islamske države gorivom i municijom, izjavio je Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.



Prema njegovim rečima, za protekla 24 časa vazdušnim udarima je uništena velika količina municije i goriva, a teroristi očajnički pokušavaju da ono što je preostalo premeste iz provincije Raka.

Pored toga, uništeno je sedam komandnih centara boraca, šest kampova za obuku i šest skladišta municije. Konošenkov je saopštio da je ruska avijacija uništila i konvoj vojne tehnike, kao i tri podezmna bunkera u provinciji Latakija.





„Preciznim napadima visoko-eksplozivnih raketa uništen je 

krupni centar za pretovar, kao i nekoliko podzemnih bunkera i skladišta municije u provinciji Latakija“, rekao je Konašenkov. Uništen je i krupni kamp za obuku terorista u gradu Mastum, u provinciji Idlib, izjavio je, precizirajući da se taj kamp koristio kao mesto gde su se okupljali borci ID koji dolaze iz drugih zemalja.



Sve ukupno, za protekla 24 časa, ruske Vazdušno-kosmičke snage su u Siriji izvršile 55 poletanja sa avio-baze Hmejmim i izvršile 53 vazdušna napada po objektima terorističke organizacije Islamska država u Siriji.

Sirijska vojska nastavlja ofanzivu- Sirijska vojska je oslobodila još pet mesta u severnoj provinciji Hama. Prema rečima pukovnika sirijske armije Ibrahima S. to ne bi bilo moguće bez podrške ruske avijacije.

Izveštaj sa ratišta



Protekle noći i tokom današnjeg dana sirijska vojska je od terorista Nusra fronta oslobodila glavni grad ove oblasti Atšan, koji se nalazi 40 kilometara od grada Hame, kao i sela Tel-Skek i Imhartein, rekao je Ibrahim.

Reportaža sa ratišta



Prema njegovim rečima, napad sirijske vojske usledio je odmah nakon vazdušnih udara ruske avijacije, a kao rezultat sirijska vojska je ubila desetak terorista, dok su ostali pobegli.

Ibrahim dodaje da sirijska vojska polako napreduje ka granici sa provincijom Idlib, koja je u potpunosti pod kontrolom terorista.



Više od 250 militanata iz Tunisa pobeglo iz Sirije - Siriju je napustilo više od 250 terorista iz Tunisa koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamske države od početka operacije Vazdušno–kosmičkih snaga Rusije, saopštila je nacionalna agencija SANA, pozivajući se na izjavu ministra odbrane Tunisa Farhata Horšanija.



„Najmanje 250 terorista koji su ratovali za Islamsku državu u Siriji pobeglo je u Libiju nakon početka vazdušne vojne operacije u Siriji“, citira sirijska agencija reči ministra odbrane Tunisa.

Prema podacima Ministarstva odbrane Tunisa, u Siriji se u različitim terorističkim organizacijama bori nekoliko hiljada građana Tunisa. Na desetine terorista je uhvaćeno i poslato kući, dok je na stotine ubijeno tokom borbi na teritoriji Sirije.

Konašenko o udarima








Pregled političkih vesti za 12.10.


EU nastavlja da podržava opoziciju u Siriji - Evropska unija nastaviće da podržava „umerenu opoziciju“ u Siriji, uključujući i sirijsku opozicionu koaliciju, saopštio je Savet EU za spoljne poslove.

Kako se navodi, EU smatra da je opozicija važan element u borbi protiv ekstremizma i može da odigra ključnu ulogu u tranziciji vlasti.

U saopštenju Saveta EU naglašava se da „umerena opozicija“ i oružane grupe oko nje moraju što pre da se ujedine da bi na taj način ponudili alternativu sirijskom narodu.

„Nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih sila jedna je od najpoznatijih sirijskih opozicionih organizacija, koju Zapad gleda kao važan učesnik bilo kakvog procesa u okviru regulisanja sirijske krize“, navodi Savet.

Mogerinijeva: Sa Asadom se mora razgovarati - Okončanje rata u Siriji zahteva da svi politički faktori, uključujući i predstavnike režima Bašara el Asada, sednu za isti sto, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini uoči jutrošnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja–članica Evropske unije u Briselu.

„Svi relevantni igrači treba da sednu i razgovaraju“, rekla je Mogerinijeva novinarima i dodala da EU podržava napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Stefana de Misture da pokrene politički dijalog između Asadovog režima i umerene opozicije. Čitajte više

Britanija: Piloti nemaju dozvolu da pucaju na ruske avione - Britansko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je navode medija da piloti britanske avijacije koji učestvuju u operacijama protiv Islamske države imaju dozvolu da pucaju na ruske avione.

Britanski tabloid „Dejli star“ nedavno je objavio da britanski avioni koji učestvuju u operacijama protiv ID imaju dozvolu da obaraju ruske avione ukoliko procene da je njihova bezbednost ugrožena, kao i da su lovci „Tornado“ opremljeni raketama tipa vazduh-vazduh.

„Te informacije su netačne“, saopštilo je britansko Ministarstvo.

Nakon što je „Dejli star“ objavio tu informaciju, oglasilo se rusko Ministarstvo spoljnih poslova tražeći od Velike Britanije objašnjenje.

Stoltenberg: NATO se neće mešati u sirijski konflikt - NATO ne namerava da se meša u konflikt u Siriji, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Alijansa se neće mešati jer su tamo već prisutne pojedine njene članice pod komandom SAD.

Stoltenberg je govoreći na parlamentarnoj sednici NATO-a takođe ocenio da izolacija Rusije ne doprinosi svetskoj stabilnosti i rešenju međunarodnih problema.

„Rusija je naš najveći sused i članica Saveta bezbednosti. Svaki put kada pokušavamo da pronađemo rešenje za problem hemijskog naoružanja u Siriji, ili pak za nuklearni program sa Iranom, Rusija je u to uključena. Stoga, izolacija Rusije nije dobra ni za nas, a ni za svetsku stabilnost“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

On se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, rekavši da NATO pozdravlja sprovođenje Minskog sporazuma, iako je trenutno stanje okarakterisao kao izuzetno krhko.

Stoltenberg je govorio i o širenju Alijanse, te je rekao da postoji velika podrška da se u NATO uključi i Crna Gora. On je rekao da je za to neophodno da Crna Gora nastavi sa reformama u oblasti vrhovnog prava, kao i da se stvori dovoljna podrška naroda za članstvo.

„Nadam se da ću u decembru, kada će biti održan ministarski susret, imati precizniju informaciju o prijemu Crne Gore u NATO“, zaključio je Stoltenberg.

Obama: SAD su znale za planove Rusije u Siriji - Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za SAD, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja na ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

„Imamo prilično dobru obaveštajnu službu. Znali smo da (ruski predsednik Vladimir Putin) planira da pruži vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbežnog kraha tog (Asadovog) režima“, rekao je Obama za televiziju Si-Bi-Es.

Predsednik SAD je, pritom, rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

„Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju liderstva“, rekao je Obama. Čitajte više

Lavrov: Svi treba da doprinesu političkom dijalogu u Siriji - Rusija se zalaže da svi spoljašnji igrači doprinesu uspostavljanju političkog dijaloga u Siriji, a to se odnosi i na Saudijsku Arabiju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta sa ministrom stranih poslova Saudijske Arabije u Sočiju.

„Mi se zalažemo da se svi oni koji imaju uticaj na bilo koju političku silu u Siriji uključe kako bi se pokrenuo sveopšti sirijski dijalog“, rekao je Lavrov.

On je dodao da Rusija i Saudijska Arabija sarađuju već nekoliko godina po pitanju krize u Siriji, kao i da se ciljevi dveju zemalja podudaraju.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel el Džubeir je, međutim, izrazio zabrinutost zbog operacije ruske vojske u Siriji i dodao da to može da se tumači kao savez između Rusije i Irana.Čitajte više

Putin: Mi smo miroljubivi, ali ćemo upotrebiti silu u slučaju pretnje - Rusija ne pretenduje ni na kakve dodatne teritorije i nema nameru da ulazi u konflikt ni sa kim, ali je u slučaju pretnje njenoj bezbednosti spremna da pruži otpor, rekao je Vladimir Putin. U tom slučaju on upozorava da bi RF mogla da upotrebi visoko–tehnološko oružje.

„Spoljna politika Rusije je miroljubiva bez svakog preuveličavanja. Ako pogledate na političku kartu sveta, nije teško videti šta predstavlja Rusija i biće jasno da nam nisu potrebne tuđe teritorije, niti tuđa prirodna bogatstva — mi imamo svega dovoljno i nije potrebno da ratujemo i da se sukobljavamo sa bilo kim“, rekao je Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

Pritom, šef ruske države je naglasio da partneri Rusije treba da znaju da je Moskva, u slučaju pretnje, spremna da primeni visoko–tehnološko oružje radi osiguranja svoje bezbednosti.

Putin je naveo da će Oružane snage Rusije uskoro biti modernizovane sa visoko preciznim oružjem, kao što je „kalibar“ koje se koristi u Siriji. Ove rakete su deo ruske vojske od 2012. godine, a njihov domet je 1.500 km. Čitajte više

Razgovor sa Putinom o vazdušnim udarima



Napredak u razgovorima Rusije i SAD o letovima iznad Sirije - Eksperti dve zemlje navode da je postignut napredak u razgovorima o potencijalnom sporazumu vojnih resora Rusije i SAD o bezbednosti vazdušnih operacija iznad Sirije, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

„Pre svega želim da vas informišem da je održana druga video–konferencija eksperata vojnih resora Rusije i SAD o bezbednosti tokom izvođenja operacija u Siriju“, saopštio je Konašenkov novinarima.

Po njegovim rečima, „tokom nje se detaljno razgovaralo o ruskim i američkim predlozima koje su iznele strane tokom prvog radnog kontakta. Diskusija je imala profesionalni i konstruktivni karakter“.

„Naši eksperti navode da je ostvaren napredak u razgovorima o potencijalnom dogovoru vojnih resora dve zemlje o bezbednosti letova vojne avijacije prilikom izvođenja udara na pozicije terorista u Siriji. Datum naredne video–konferencije ruskih i američkih vojnih eksperata biće naknadno usaglašen“, rekao je Konašenkov.

Rusija traži objašnjenje od Londona - Ambasada Rusije u Londonu zatražila je od Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije objašnjenje zbog članka u medijima u kojem piše da je britansko rukovodstvo donelo odluku da dozvoli pilotima svoje avijacije, koji učestvuju u operacijama koalicije protiv Islamske države, da napadaju ruske avione, rekao je ambasador Aleksandar Jekovenko.

„Zabrinuti smo zbog medijskih saopštenja pošto se radi o pozivanju na visoke članove Vlade. Hitno smo zatražili objašnjenje od MIP–a Velike Britanije. U isto vreme, nije jasna ni sama hipoteza potencijalnog sukoba aviona Velike Britanije i Rusije na nebu iznad Iraka. Kao što je poznato, Ruska avijacija ne učestvuje u napadima na objekte Islamske države na teritoriji ove države (Iraka)“, rekao je ruski ambasador u Londonu. Čitajte više

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Rusija: Pitanje o ruskim avionima nije zatvoreno[2015-10-13 08:46:38]

Britanski vojni resor je odbacio informacije da je svojim pilotima dao odobrenje da napadaju ruske avione...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 12.10.[2015-10-13 08:44:32]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 09.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 12.10.[2015-10-13 08:43:43]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Od „Crnih pantera“ do „Risova sa Vrbasa“ - Drugi deo[2015-10-12 22:27:02]

OPERACIJA ZABRANjENI LET Prvi komandant 92. mabr potpukovnik Slobodan Kusturić poginuće sa još petoricom svojih kolega 2....

Od „Crnih pantera“ do „Risova sa Vrbasa“[2015-10-12 21:49:01]

238. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila

Ivan Grozni - srpske krvi[2015-10-12 18:26:56]

Ruski imperator Ivan Vasiljevič, koji je nadimak Grozni nasledio od dede, imao je srpske pretke po trostrukoj liniji. Car Ivan Vasiljevič Grozni je u mnogim prilikama potvrdio svoju naklonost prema srpskom rodu

Asanž ostao ``bez policije`` ispred ekvadorske ambasade[2015-10-12 17:45:48]

Vlasti britanske prestonice uklonile su policijsko obezbeđenje ispred zgrade ekvadorske ambasade u kojoj boravi osnivač Vikiliksa...

Sirijska vojska uništila veliki broj terorista i oklopnih vozila[2015-10-12 17:41:36]

Sirijska armija uništila je danas veliki broj terorista i oklopnih vozila terorista Islamske države u provinciji...

Lavrov: Rusija predlaže predstavnike OEBS-a u Ukrajini[2015-10-12 17:39:04]

Rusija je spremna da predloži dodatne predstavnike u okviru misije OEBS u Ukrajini, izjavio je šef...

MO DNR o stanju na frontu[2015-10-12 17:31:37]

Situacija u Donjeckoj Narodnoj Republici tokom poslednja 24 sata ostaje napeta. Kijevske snage prekršile su primirje...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

IS ostao bez municije nakon vadušnih napada ruskih aviona (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2015

MOSKVA - Teroristi iz Islamske države (IS) ostali su bez značajne količine municije, oklopnih vozila i opreme nakon vazdušnih napada ruskih snaga, istaklo je Ministarstvo odbrane Rusije...U posljednja 24 sata Rusi su imali 86 letova i pogodili 88 ciljeva, prenosi Russia Today...Bombarderi Su-24M...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.