Ruski helikopteri sleteli u napuštenu američku bazu u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski helikopteri sleteli u napuštenu američku bazu u Siriji

  Na vojni aerodrom Tabka u provinciji Raka na severu Sirije, u kome se ranije nalazila američka baza, sleteli su helikopteri Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a objekat se nalazi pod zvaničnom kontrolom Damaska, prenose RIA Novosti. U 2014. godini, u jeku rata u Siriji, teroristi "Islamske države" zauzeli su aerodrom. U leto 2017. godine izbacile su ih jedinice takozvanih proameričkih "Sirijskih demokratskih snaga" (SDS)koje su se borile i protiv sirijske vojske. SDS je kontrolisao Tabku i čitavu provinciju Raka više od dve godine, a za to vreme se tamo pojavila američka vojna baza. Kao što je istakao jedan sirijski oficir, teroristi su uništili pistu, a Amerikanci koji su došli posle njih nisu ništa obnovili. Sada vojnici uklanjaju ruševine i sklanjaju ostatke polomljene opreme. 9. oktobra Turska je počela sa vojnom operacijom "Proleće mira" na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga. 7. oktobra američki predsednik Donald Tramp je najavio povlačenje američkih snaga sa severa Sirijske Arapske Republike. Kurdi i Damask su sklopili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turcima, a sirijska vojska je raspoređena do severnih granica i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući i Raku, u koju je prvi put ušla nakon pet godina. U četvrtak je saopšteno o obustavi operacije na 120 sati i povlačenju kurdskih snaga 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon zona, koju će Turci samostalno kontrolisati. Ipak, bilo je izveštaja o kršenjima privremenog primirja. Američki vojnici i dalje napuštaju pogranična područja, a u nekim od njih patrolira ruska vojna policija.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RUSI SLETELI NA AMERIČKU VOJNU BAZU! Ostale samo RUŠEVINE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019

Sirijska vojska sa saveznicima obezbeđuje objekat..Na vojnom aerodromu Tapka (El Tavra) u provinciji Raka na severu Sirije, u kome se ranije nalazila američka baza, sleteli su helikopteri ruskih vazduhoplovnih snaga, a sirijska vojska i njihovi saveznici bave se obezbeđivanjem objekta...Aerodrom su...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.