RUSI SLETELI NA AMERIČKU VOJNU BAZU! Ostale samo RUŠEVINE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSI SLETELI NA AMERIČKU VOJNU BAZU! Ostale samo RUŠEVINE!

Sirijska vojska sa saveznicima obezbeđuje objekat

Na vojnom aerodromu Tapka (El Tavra) u provinciji Raka na severu Sirije, u kome se ranije nalazila američka baza, sleteli su helikopteri ruskih vazduhoplovnih snaga, a sirijska vojska i njihovi saveznici bave se obezbeđivanjem objekta.

Aerodrom su u jeku rata u Siriji 2014. godine zauzeli pripadnici IS. U leto 2017. godine njih su potisnule opozicione Sirijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << demokratske snage, koje su zauzimale proameričku poziciju. Posle toga, grad Tapku su sa čitavom provincijom dve godine kontrolisale Sirijske demokratske snage, a na aerodromu se pojavila američka vojna baza.

Вертолеты ВКС приземлились на бывшей американской базе в Сирии.

Подробнее: https://t.co/wQ3qJR7CyJ

Фото: ТАСС pic.twitter.com/oyuH7JEreH

— Москва 24 (@infomoscow24) October 22, 2019

Kao što je istakao jedan sirijski oficir, teroristi su uništili pistu, a Amerikanci koji su došli posle njih nisu ništa obnovili. Sada vojnici uklanjaju ruševine i sklanjaju ostatke polomljene opreme.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju "Izvor mira" u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije IS.

Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra izjavio da su Sjedinjene Američke Države počele da povlače trupe sa severoistoka Sirije.

Kurdi i Damask zaključili su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavile su da su se dogovorile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

Američki vojnici nastavljaju da napuštaju pogranične teritorije, a na nekima od njih počinju da patrolliraju pripadnici ruske vojne policije.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.