Ruski avioni u napadu na prestonicu džihadista

Izvor: B92, 03.Okt.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avioni u napadu na prestonicu džihadista

Ruski borbeni avioni četvrti uzastopni dan sprovode vazdušne napade u Siriji i gađaju glavna uporišta Islamske države.

To je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon medijskih izveštaja da Moskva zapravo gađa položaje sirijskih pobunjenika.

"Tokom nekoliko ruskih napada na pozicije ID zapadno od grada Raka tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noći u tom gradu su se čule eksplozije", rekao je šef Opservatorije Abdel Rahman za agenciju Frans pres.

Raka je od 2013. defakto "prestonica" ekstremističke grupe ID. U ruskim vazdušnim udarima u provinciji Raka je u četvrtak poginulo 12 džihadista, saopštila je Opservatorija, nakon što se Moskva našla pod optužbama Vašingtona da navodno cilja pozicije umerenih pobunjenika, odnosno protivnika sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv ID u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je juče da su ruske vazduhoplovne snage u toku 24 sata izvele 18 vazdušnih udara na položaje ID u severozapadnom i zapadnom delu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je da je ruska agresivna vojna kampanja podrške Asadu "recept za katastrofu", dodajući da Moskva ne pravi razliku između ID i umerene opozicije u Siriji koja želi odlazak Asada sa vlasti.

Koalicija zemalja predvođena Amerikom bombarduje pozicije ID od septembra prošle godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanija: Samo 5% ruskih napada na ID

Izvor: VOA, 03.Okt.2015

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Majkl Felon, u intervjuu za dnevni list "San", rekao da je najveći broj ruskih bombi bačen na druge pobunjeničke grupe u Siriji, među kojima je i Slobodna sirijska armija, koju Zapad podržava....Ekstremisti Islamske države bili su meta samo pet odsto ruskih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.