Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekogranična vatra na izraelsko - sirijskoj granici

TEL AVIV - Izraelski vojnici našli su se danas na udaru prekogranične vatre dok su radili kraj granične ograde između Izraela i Sirije, ali povređenih nije bilo, samo su meci pogodili nekoliko vozila.

Izraelska armija (IDF) žalila se zbog toga snagama Ujedinjenih nacija koje nadgledaju granično područje.

IDF je rekla da joj se čini kako sirijska armija nije umešana u incident i da su, najverovatnije, palestinski militanti ispalili metke u znak protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog ofanzive Izraela u pojasu Gaze i da bi izazvali napetost na drugom frontu.

Prošle nedelje su iz Libana ispaljene rakete tipa "kaćuša" na sever Izraela, kada su dve osobe lakše ranjene. To je shvaćeno kao pokušaj da se Izrael uvuče u novi sukob.

Libanske vlasti su uhapsile sedam osumjičenih za ispaljivanje raketa, ali nisu obelodanile o kome se radi.

Izraelski vojni portparol potvrdio je danas da se " izraelska vojna snaga koja je obavljala posao kraj ograde našla na udaru više metaka".

"Snage na terenu ispituju incident i žalba je poslata snagama Ujedinjenih nacija tamo. Okolnosti incidenta su još nejasne", rekao je portparol.

Sirija nije odmah komentarisala pucnjavu.

Izrael je još zvanično u ratu sa tom zemljom. Godine 1967. u šestodnevnom ratu, izraelska vojska je okupirala Golansku visoravan.

Izraelski mediji podsećaju da je stanje osetljivo, posebno duž granice Izraela i Libana gde je pre nedelju dana otkriven bunker na jugu kraj palestinskog sela, čiji su žitelji navodno lojalni palestinskom Hamasu.

U bunkeru su nađene čak 34 rakete tipa "grad" i jedna rampa za ispaljivanje, ali nije korišćen neko vreme.Izgleda da su poslednji koristili gerilci Hezbolaha za vreme rata protiv Izraela u leto 2006. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.