Lavrov: Zahtevi opozicije za smenu Asada otežavaju

Izvor: B92, 28.Apr.2018, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Zahtevi opozicije za smenu Asada otežavaju

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da zahtevi opozicije za smenu vlasti u Siriji otežavaju obnavljanje ženevskog procesa za političko rešenje u Siriji.

"U kontekstu pokušaja oživljavanja ženevskog procesa smatramo krajnje destruktivnim izjave pojedinih predstavnika sirijske opozicije iz inostranstva, koja rešenje sukoba i političke pregovore uslovljava prethodnim uslovima. Među njima su smena vlasti i predaja sirijskog rukovodstva sudu kao ratnih zločinaca", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Lavrov posle sastanka o Siriji sa šefovima diplomatija Turske i Irana, Mevlutom Čavušogluom i Mohamadom Džavadom Zarifom.

Prema njegovim rečima, takve izjave za cilj imaju da što je moguće više otežaju posao obnavljanja pregovaračkog procesa, posebno u svetlu "napretka postignutog na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju".

Prema Lavrovu, mirovni proces u Astani može mnogo dobiti saradnjom sa UN.

"UN su od samog početka astanskog procesa bile pozvane da učestvuju. UN sad može mnogo da učini da bi se proces razvijao u svim pravcima", naveo je ruski ministar.

Lavrov je izjavio i da su Moskva i Ankara postigle dogovor o redovnoj razmeni informacija o praćenju stranih boraca i terorista.

Takođe je rekao da će Rusija, Iran i Turska sarađivati sa vlastima Sirije i opozicijom oko dostave humanitarne pomoći u ovu zemlju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.