Izrael zatvara vazdušni prostor na severu

Izvor: RTS, 05.Maj.2013, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael zatvara vazdušni prostor na severu

Vazdušni prostor na severu Izraela zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj. Odluka doneta posle vazdušnih udara u Siriji i važi do 9. maja.

Izrael je odlučio da zatvori vazdušni prostor na severu za civilni vazdušni saobraćaj nakon vazdušnih udara u Siriji, dva u poslednja tri dana, koji se pripisuju izraelskim vazduhoplovnim snagama, javljaju izraelski mediji.

Tako je izraelska aviokompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Arkia saopštila da je na osnovu instrukcija IDF (izraelske odbrambene armije) o zatvaranju vazdušnog prostora do 9. maja primorana da objavi otkazivanje unutrašnjih letova iz Haife na severu za Ejlat na krajnjem jugu Izraela.

Zatvaranje vazdušnog prostora usledilo je nakon razmeštanja dve baterije gvozdene kupole za protivraketnu odbranu severnih gradova zbog napetosti sa Sirijom.

Nedavno je takođe jedna baterija gvozdene kupole razmeštena u Haifi, a druga u Safedu, podsetio je jedan bezbednosni izvor koji je rekao da to nije prvi put da se ti sistemi raspoređuju na severu.

Izraelska vojska je sličnu akciju preduzela nekoliko dana pre vazdušnog udara 30. januara koji se takođe pripisuje Izraelu, na konvoj oružja namenjenog navodno Hezbolahu u Libanu iz Sirije, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjemin Netanijahu danas nije pominjao nikakve udare u Siriju, ali je govorio o posvećenosti bezbednosti Izraela.

"Otac me je naučio da je najveća odgovornost koju imamo da osiguramo bezbednost Izraela i garantujemo mu budućnost", rekao je premijer na otvaranju raskrsnice koja je dobila ime po njegovom pokojnom ocu Bencionu Netanijahuu, istoričaru, koji je umro pre godinu dana.

Gradonačelnik Kirjat Šmone, grada na severu Izraela, Nism Malka rekao je da skloništa od bombardovanja neće biti otvorena kaka se ne bi stvarala panika.

Izrael je izveo drugi napad na Siriju rano danas, a prethodni je bio u noći između četvrtka i petka. U današnjem napadu serija eksplozija potresla je Damask i plamenovi su osvetlili noćno nebo.

Izrael je odbio da bilo šta komentariše, ali je Siirija optužila jevrejsku državu da je izvela napad na vojno postrojenje severno od glavnog grada.

Netanijahu je više puta izrazio brigu Izraela da bi u haosu građanskog rata sirijsko unapređeno oružje moglo da dospe u pogrešne ruke, a pre svega do libanskog Hezbolaha.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.