Izrael i Sirija na ivici rata?

Izvor: NaDlanu.com, 05.Maj.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i Sirija na ivici rata?

Izraelski napadi na teritoriji Sirije znače objavu rata, poručuje zamenik sirijskog šefa diplomatije Faizal al Mekdad.

On je u intervjuu za američki CNN rekao da poslednji vazdušni napadi predstavljaju savezništvo Izreala i, kako se izrazio, islamskih terorista. Izraelska armija razmestila je raketni odbrambeni sistem na severu zemlje, nakon izveštaja o izraelskim vazdušnim udarima u susednoj Siriji, na čijoj meti >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je bilo oružje za koje se verovalo da je namenjeno ekstremistima iz libanskog Hezbolaha. Armija je saopštila da je premestila baterije "gvozdena kupola" u nedelju u okviru procena situacije. Takav korak usledio je nekoliko sati nakon što je Izrael izveo vazdušni udar u Damasku, kako je rekao jedan obaveštajni oficir. "U napadu protekle noći, kao i u prethodnom napadu, gađane su zalihe projektila 'fateh-110' koje su dostavljene iz Irana Hezbolahu", rekao je neimenovani zapadni izvor, preneo je Rojters. Sirijska državna televizija javila je da su izraelski projektili rano jutros pogodili jedno vojno postrojenje severno od prestonice Damaska. Izrael je odbio da komentariše ovaj napad. Anonimni izraelski zvaničnici juče su potvrdili da je izveden vazdušni udar Izraela na Siriju, čija je meta bila isporuka unapređenih raketa koje su, kako se veruje, namenjene libanskoj šiitskoj organizaciji. Udari Izraela na teritoriju Sirije izvedeni su u trenutku kada SAD razmatraju kako da odgovore na nagoveštaje da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u građanskom ratu koji traje više od dve godine. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je više puta upozorio u poslednjih nekoliko nedelja da je Izrael spreman na vojnu akciju kako hemijsko i drugo oružje ne bi narušilo ravnotežu snaga u regionu. Pojačana izraelska aktivnost povisila je napetost sa Sirijom, Hezbolahom i Iranom, koji ih podržava. Gvozdena kupola štiti Izrael od raketa kratkog dometa. Hezbolah ima na hiljade takvih projektila.(Izvor: B92, Beta, Tanjug)

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Izrael zatvorio vazdušni prostor na severu

Izvor: Press, 05.Maj.2013

Tako je izraelska aviokompanija Arkia saopštila da je na osnovu instrukcija IDF (izraelske odbrambene armije) o zatvaranju vazdušnog prostora do 9. maja primorana da objavi otkazivanje unutrašnjih letova iz Haife na severu za Ejlat na krajnjem jugu Izraela.. Zatvaranje vazdušnog prostora usledilo...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.