Islamska država se povlači, bitke za Mosul i Palmiru

Izvor: RTS, 24.Mar.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država se povlači, bitke za Mosul i Palmiru

Istovremene ofanzive iračkih i sirijskih snaga naterale su jedinice Islamske države u okolini Mosula i Palmire na povlačenje. Sirijske snage ušle u Palmiru. Iračka vojska u selima oko Mosula.
Jedinice Islamske države naterane su, istovremenim napadima iračkih i sirijskih snaga, na povlačenje na ključnim ratištima – u okolini Mosula i Palmire, javljaju mediji u Iraku i Siriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Posle višednevnih priprema, sirijske snage počele su veliku ofanzivu na Palmiru, "biser pustinje", i nakon žestokih borbi uspele da uđu u grad. Pripadnici Islamske države uništili su veći deo čuvenog hrama u Palmiri.
Najžešći sukobi su se tokom dana vodili nedaleko od arheološkog lokaliteta u jugozapadnom delu grada, izvestio je reporter sirijske televizije koji se nalazi na licu mesta.
Na objavljenim snimcima se vide sirijski vojnici i borbena vozila kako prolaze pored zgrade na kojoj je ispisan grafit "Bićete uništeni pod nogama sirijsko-arapske vojske".
Ranije danas, TV kanal Ihbarija, koji je pod državnom upravom, naveo je da su trupe stigle do srca Palmire i emitovao snimke sa same kapije grada koji ekstremisti Islamske države drže pod kontrolom od maja prošle godine, preneo je Rojters.
Guverner grada Homsa Talal Barazi rekao je ranije danas za AP da su snage sirijske vlade utvrdile tri pravca kretanja za ulaz u grad i da su svi prilazni putevi Palmiri raščišćeni od mina i eksploziva.
Islamska država je danas pozvala oko 15.000 civila koji i dalje žive u Palmiri, da napuste čuveni drevni grad pošto su mu se približile sirijske vladine snage, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a preneo AFP.
Istovremeno, iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu usmerenu ka Mosulu, koji je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, saopštila je vojska.
Tokom prve faze operacije, iračke snage su zauzele nekoliko sela istočno od Mosula i nastavljaju napredovanje ka tom gradu.
Međunarodna koalicija, predvođena SAD, pruža podršku iz vazduha.
Mosul je drugi po veličini grad u Iraku i nalazi se na 360 kilometara severozapadno od Bagdada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Islamska država se povlači iz Mosula i Palmire

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Mar.2016

Istovremene ofanzive iračkih i sirijskih snaga natјerale su jedinice Islamske države u okolini Mosula i Palmire na povlačenje. Sirijske snage ušle u Palmiru. Iračka vojska u selima oko Mosula.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.