DOBILI SU PORUKU DA KRENU U SVETI DŽIHAD Napadi u Kazahstanu izvedeni po instrukcijama sa tla Sirije

Izvor: Blic, 14.Jun.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBILI SU PORUKU DA KRENU U "SVETI DŽIHAD" Napadi u Kazahstanu izvedeni po instrukcijama sa tla Sirije

Teroristi koji su 5. juna izveli napade u gradu Aktobe, na zapadu Kazahstana primili su instrukcije sa teritorije Sirije, izjavio je danas kazahstanski ministar unutrašnjih poslova Kalmukanbet Kasimov.

- Kada su se svi okupili u jednom stanu, saslušali su poruku takozvanog imama koji im je rekao da moraju izvesti sveti džihad. Očigledno je poruka upućena iz Sirije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što će istraga pokazati - rekao je ministar novinarima, prenosi Tass.

Neki među 45 ljudi, koji su isplanirani napade, kažu da su slušali imamovo obraćanje.

Kazahstanski Komitet za nacionalnu bezbednost objavio je pre dva dana da su u specijalnoj operaciji u Aktobeu na zapadu zemlje uhapšena sva trojica terorista koji su se nalazili na poternici.

Rojters je naveo da su uhapšeni, osumnjičeni za pripadnost islamskim teroristima, optuženi da su 5. juna učestvovali u napadu na bazu kazahstanske nacionalne garde i dve prodavnice u Aktobeu u kojem je najmanje 25 ljudi ubijeno, uključujući 18 napadača.

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev izjavio je tada da su napad izveli salafisti, sledbenici ultrakonzervativne struje u islamu, koji su po njegovim rečima dobili uputstva iz inostranstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.