Protest lidera dela opozicije ispred Skupštine

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 18:52

Protest lidera dela opozicije ispred Skupštine

Nekoliko minuta nakon 18 časova, kada je na snagu stupila zabrana kretanja koja će trajati do subote u 5 ujutru, lideri dela opozicionih političkih stranaka okupili su se u znak protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu. Došlo je do manjeg incidenta, kada su penzioneri, koji su imali pravo na šetnju, dobacivali s druge strane ulice opozicionim liderima. Posle 20.00 predstavnici dela opozicije su se razišli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Povod okupljanja je najavljeni najduži policijski čas tokom prvomajskih praznika, a to što je odluka promenjena je, kažu, dokaz da se struka ništa ne pita, a politika odlučuje o svemu.

Predstavnici Saveza za Srbiju nisu uspeli da Ustavnom sudu predaju zahtev za ocenu ustavnosti uredbe o uvođenju vanrednog stanja, jer sud ne radi. Oni su zahtev ostavili na vratima Ustavnog suda, a poslali su ga, kažu, i poštom.
"Ako je već doneseno vanredno stanje, na koji način je doneseno? Na način na koji nije moralo da se donese. Dakle, mogla je Skupština, šta god mi mislili o toj Skupštini. Jedno je Skupština i njen sastav, a drugo je skupština kao institucija, kao ključna institucija parlamentarnog sistema. Mi smo ovde da branimo ključnu instituciju parlamentarnog sistema", rekao je Zoran Lutovac iz Demokratske stranke.  
Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da je stanje u državi i pre izbijanja epidemije bilo katastrofalno, a da je usledio "državni udar" predsednika Srbije, premijerke i predsednice Skupštine, kršenje Ustava i "ukidanje" Narodne skupštine.
"Mi smo protiv svih rigidnih mera, uz napomenu da smo neke, čak i teške, podržali. Ali, Srbija je zemlja koja ima najveći broj zaraženih od svih zemalja u regionu. Najrigidnije mere nisu se pokazale dobro, a mnoge su stigle prekasno", poručio je Dragan Đilas iz SSP-a. 
Predsednik PSG Sergej Trifunović optužio je vlast da je iskoristila vanredno stanje za predizbornu kampanju i naveo da se lično, bez imena i prezimena nudio da bude volonter, a da su mu rekli da su popunjeni kapaciteti.
U toku protesta, predstavicima opozicionih stranaka prišli su i pripadnici Komunalne milicije, koji su ih, bez legitimisanja, kratko upozorili da je u toku policijski čas i na mere koje su uvedene u borbi protiv virusa.

Za vreme obraćanja lidera dela opozicije ispred Skupštine, tokom policijskog časa, na bulevar ispred skupštinskog zdanja iz Pionirskog parka došla je grupa građana starijih od 65 godina, koji u vreme policijskog časa imaju dozvolu da izađu u šetnju.
Oni su glasno negodovali protiv protesta opozicije, pogotovo kada je predsednik PSG Sergej Trifunović počeo da ih snima.
Kako prenosi Tanjug, uputili su izraze nezadovoljstva najviše predsedniku SSP Draganu Đilasu. Trifunović je sišao sa stepenica na ulazu u skupštinu da razgovara sa njima, i usledila je "razmena mišljenja".
Trifunović se posle toga vratio među ostale iz opozicije, na skupštinske stepenice.
Posle 20 sati predstavnici opozicije su se udaljili, nakon što su aplaudirali lekarima, a zatim zviždali vlasti. 
Predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih sa KiM Simo Spasić, pre nego što je policijski čas počeo, postavio je fotografije nastradalih sa Kosova i Metohije na platou i stepeništu ispred Skupštine. 
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haos ispred Skupštine, penzioneri PROTIV Đilasa: Sergej Trifunović ih provocirao i snimao kamerom, oni mu žestoko uzvratili (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 30.Apr.2020

Dragan Đilas i Sergej Trifunović organizovali su skup ispred Narodne skupštine NA SKUPU Đilasa i njegovih pristalica koji je počeo u 18 časova ispred Narodne skupštine došlo je do incidenta kada je Sergej Trifunović napao penzionere koji su u to vreme šetali. Oni su mu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.