Referendum u Makedoniji: Za Dogovor sa Grčkom glasalo 609.713 građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2018, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Makedoniji: Za Dogovor sa Grčkom glasalo 609.713 građana

Na referendumu u Makedoniji o Dogovoru sa Grčkom glasalo je 666.743 građanina ili 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, objavila je danas Državna izborna komisija (DIK).

Prema zvaničnim rezultatima koje je na konfereciji za novinare saopštio predsednik DIK Oliver Derkoski, od glasača koji su izašli na referedum "za" je zaokružilo njih 609.813 (91,46 odsto), a "protiv" 37.700 (5,65 odsto), dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je nevažećih listića bilo 2,89 odsto.

"Odluka na referendumu nije usvojena, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336)", rekao je Derkoski.

Kako je najavio, izveštaj sa rezultatima glasanja, nakasnije za 15 dana od objavljivanja u Sliužbenom vesniku, će biti poslat predsedniku parlamenta Makedonije Talatu Džaferiju.

Derkoski je istakao da je "jučerašnji dan prošao u najboljem redu" i da Makedonija ima demokratski kapacitet za organizovanje tavih događaja.

U Makedoniji je juče održan referendum na kome su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predvideno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

Mogerini i Han: Makedonski parlament da odluči posle referenduma

Čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han saopštili su danas da posle referenduma u Makedoniji "parlament treba da povuče sledeće korake oko primene sporazuma o imenu i odluči o usvajanju ustavnih promena".

Na pitanje novinara da li Evropska komisija smatra da li je referendum u Makedoniji uspeo ili ne, portpartol Komisije Margaritis Šinas je na redovnom brifingu uzvratio da je "referendum dao rezultat".

Visoka predstavnica EU Mogerini i evropski komesar za proširivanje Han su u saopštenju naveli da je na referendumu "velika većina onih koji su ostvarili svoje pravo glasa rekla 'da' sporazumu iz Prespe o imenu i njihovom evropskom putu".

U saopštenju se navodi da su "građani Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije imali priliku da glasaju o budućnosti svoje zemlje" i podvlači da je to "istorijska prilika ne samo za pomirenje u regionu, već i za odlučjuće korake na njihovom putu ka Evropskoj uniji".

Vođa grupe socijalista u Evropskom parlamentu Udo Bulman je istovremeno saopštio da je ta politička grupacija "zadovoljna što je većina (na referendumu) podržala sporazum premijera Zaeva i Ciprasa... čime su Skoplju otvorena vrata EU I NATO", iako "nažalost referendum nije dostigao 50 odsto" glasača.

Bulman u ime evropskih socijalista navodi da je "neviđena kampanja dezinformacija" obeshrabrila mnoge ljude da glasaju i da su delovi opozicije koja pripada Evropskoj narodnoj partiji i predsednik zemlje bojkotovali referéndum i ponovo pokazali da su oportunisti i kratkovidi nacionalisti.

U saopštenju grupe socijalista se navodi i "posebna zabrinutost zbog izveštaja o ruskom uplitanju u izborni proces" i dodaje da "ti izveštaju moraju da se provere".

Kremlj pažljivo prati situaciju u Makedoniji 

Kremlj pažljivo prati situaciju u Makedoniji nakon referenduma o promeni imena te zemlje i smatra da svi procesi koji se tamo odvijaju moraju biti u okviru zakona, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi pažljivo pratimo i smatramo da, naravno, svi procesi moraju da ostanu u pravnom okviru", rekao je Peskov novinarima.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.