Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Mar.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov: Učlanjenje u EU svih država zapadnog Balkana donosi stabilnost

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas, u razgovoru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, kako će nastaviti da podržava Kosovo na putu prema Evropskoj uniji (EU), jer učlanjenje svih "država Zapadnog Balkana u EU donosi stabilnost, saradnju i blagostanje".

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, tokom bilateralnog susreta Tačija i Borisova je bilo reči i o daljem unapređenju bilateralne saradnje i jačanju evropske perspektive Kosova i celog regiona.

"Tači je zahvalio Borisovu na ličnom angažovanju na obuhvatanju i jednakom tretiranju svih država Zapadnog Balkana i njihovoj perspektivi za učlanjene u EU. Dva lidera su se složila da je Strategija EU o proširenju realna mogućnost koja treba da se iskoristi od svih koje teže da se učlane", navodi se u saopštenju.

Kosovski predsednik je podvukao kako će brzina učlanjena u EU zavisiti od sposobnosti, kvaliteta i ostvarivanja reformi onih koje teže učlanjenju, ali iznad svega od sposobnosti "prevazilaženja međudržavnih problema".

Tači je tokom razgovora istakao da Kosovo ostaje posvećeno postizanju zakonski obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa.

Bugarska agencija BTA javila je danas da je Borisov izjavio u razgovoru sa Tačijem da 2025. godine članice Evropske unije mogu postati svi na Zapadnom Balkanu koji za to budu spremni.

Kako je saopšteno iz kabineta bugarskog predsednika Borisov i Tači su pozdravili Strategiju za Zapadni Balkan u koju je, kako se navodi, Evropska komisija uključila ideje Bugarske o razvoju regiona.

"Taj dokument jasno formuliše želju Evrope da se razvija kao kontinent stabilnosti, bezbednosti i propsepriteta. Kosovu, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji i njihovim građanima data je evropska perspektiva i jasan znak da 2025. oni koji budu spremni mogu postati čanice EU", rekao je Borisov, navodi se u saopštenju posle sastanak koje je prenela agencija BTA.

U Sofiji se održava sastanak najviših predstavnika zemalja zapadnog Balkana, premijera Bugarske i predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i komesara EU Johanesa Hana na kojoj se razgovara o Stategiji EU za proširenje na Zapadni Balkan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.