Atina očekuje sporazum sa kreditorima u ponedeljak

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina očekuje sporazum sa kreditorima u ponedeljak

Grčki ministar finansija Janis Varufakis očekuje da u ponedeljak bude postignut sporazum sa međunarodnim kreditorima, bez obzira na ishod sutrašnjeg referenduma. Gardijan piše da je izvan svake sumnje da Angela Merkel i trojka koju čine međunarodni kreditori želi da ukloni izabranu vladu u Atini.
Očekujem da ćemo imati sporazum u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponedeljak i on neće zavisiti od toga da li većina glasa "da" ili "ne" na refrendumu, rekao je Janis Varufakis za nemački list Frankfurter alemajne sontagscajtung, prenosi Tanjug.

"Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele", rekao je Varufakis, a preneo Rojters.
Grčki ministar finansija je, takođe, kritikovao svog nemačkog kolegu Volfganga Šojblea.
"Gospodin Šojble je jasno stavio do znanja 2012. da bi više voleo 'Gregzit' (izlazak Grčke iz evrozone)", dodao je Varufakis.
Grčka će se sutra izjašnjavati o prihvatanju ili odbijanju uslova međunarodnih kreditora, a premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma.
Cipras je rekao da su kreditori dali "bolje ponude" onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.
"Gardijan": Cilj da se Ciprasova vlada ponizi
Urednik Gardijana Seumas Milne u komentaru navodi da je "izvan svake sumnje" da nemačka kancelarka Angela Merkel i trojka koju čine međunarodni kreditori želi da ukloni izabranu vladu u Atini.
"Naznaka iskrenog kompromisa nema. Cilj je očigledno da se Ciprasova vlada ponizi i u toku su pripreme za njenu privremenu zamenu administracijom koja će biti poslušnija", navodi Gardijan.
Prema najoptimističnijem scenariju, iz dokumenata MMF-a, mere štednje u Grčkoj trajaće bar do 2030, navodi britanski list. "Ukoliko uspeju da Ciprasa svrgnu sa mesta premijera, onda bi se manje destruktivan paket mogao ponuditi nekom poslušnijem grčkom lideru koji će ga zameniti", navodi Gardijan.
Britanski list navodi da je, po raspisivanju referenduma, "jedan evropski lider za drugim upozoravao Grke da se ne obaziru na vladu i glasaju 'za', jer će u suprotnom biti izbačeni iz evrozone, sa drastičnim posledicama".
Strah Berlina i Brisela leži u tome da će građani zemalja poput Španije i Portugala, koji su podneli najveći teret štednje u evrozoni, želeti da se i njima dugovi otpišu i da se politika štednje prekine, navodi Gardijan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Atina očekuje sporazum sa poveriocima u ponedeljak

Izvor: RTS, 04.Jul.2015

Grčki ministar finansija Janis Varufakis očekuje da u ponedeljak bude postignut sporazum sa međunarodnim poveriocima, bez obzira na ishod sutrašnjeg referenduma. Gardijan piše da je izvan svake sumnje da Angela Merkel i trojka koju čine međunarodni poverioci želi da ukloni izabranu vladu...

Nastavak na RTS...

(VIDEO) VARUFAKIS GLASAO: Grci će reći svoje o ultimatumu kreditora

Izvor: Kurir, 05.Jul.2015, 13:26

Današnji referendum pruža nadu Evropi da zajednička valuta i demokratija mogu zajedno, kaže grčki ministar finansija..ATINA - Grčki ministar finansija Janis Varufakis je glasao i izjavio da referendum daje Grcima mogućnost da odluče o "ultimatumu" da žive u siromaštvu, koji su im uručile zemlje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.