Suđenje Mladiću i po ukidanju Tribunala

Izvor: Politika, 18.Maj.2010, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću i po ukidanju Tribunala

HAG - Ukoliko Haški tribunal bude zatvoren pre hapšenja preostala dva begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, njima će suditi poseban „međunarodni mehanizam” čije je formiranje planirano izlaznom strategijom rada tog suda, rekli su predstavnici suda. „Ako bi Mladić i Hadžić bili uhapšeni u neko skorije vreme njima bi se sudilo u Haškom tribunalu i ti procesi bi mogli da budu okončani do 2014. ili 2015. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine. Ukoliko, pak, do toga ne dođe, to ne znači da će se slobodno šetati bez kazne”, rekli su predstavnici Tribunala na jednom od panela studijske posete toj insituciji koju je organizovala misija OEBS u Srbiji za novinare.

Prema njihovim rečima, izlaznom strategijom rada Tribunala predviđeno osnivanje posebnog međunarodnog mehanizma - rezidualnog mehanizma, koji će pružiti mogućnost suđenja Mladiću i Hadžiću posle zatvaranja Tribunala.

Prema proceni predsednika Tribunala u Hagu Patrika Robinsona, svi postupci koji su u toku, kao i proces protiv Radovana Karadžića, trebalo bi da budu pravosnažno okončani (pred Žalbenim većem) do 2014. godine, kada je predviđeno zatvaranje ovog suda.

Pred Tribunalom su trenutno u toku procesi po 17 predmeta protiv 40 optuženih. Od tog broja, pet predmeta je pred Žalbenim većem, 10 suđenja je u toku i u dva predmeta optuženi su u bekstvu - Mladić i Hadžić.

Haški tribunal osnovan je 1993. godne Rezolucijom 827 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, a prva optužnica je podignuta godinu i po dana kasnije 7. novembra 1994. godine protiv Dragana Nikolića koji je u vreme rata u BiH bio upravnik logora „Sušica"kod Vlasenice.

Savet bezbednosti odlučio je 2003. da od 2004. godine više ne budu podizane nove optužnice i da se do 2010. godine okonča kompletan rad Tribunala, međutim taj rok je uveliko probijen.

Za 10 godina tužilaštvo u Hagu optužilo je 161 osobu, ali je potom 20 optužnica povučeno.

Postupci su završeni protiv 121 optuženog u 86 predmeta, u kojima je 11 optuženih oslobođeno optužbi, 61 osuđen, 19 ih je umrlo, a ostali su procesuirani pred domaćim sudovima.

Tanjug

[objavljeno: 18/05/2010.]
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Goran Hadžić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.