Hag
Hag

Međunarodni krivični sud je međunarodni sud sa sedištem u Hagu, osnovan Rimskim statutom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.
Međunarodni krivični sud predstavlja telo nadležno za suđenja za međunarodna krivična dela počinjena na teritoriji ili od strane državljana država koje su pristupile sudu.

Međunarodni krivični sud za Bivšu Jugoslaviju MKSJ je osnovan rezolucijom 827 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 25. maja 1993. godine u vreme kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjenih na području Bivše Jugoslavije od 1991. godine. To je bila reakcija po Un na pretnju međunarodnom miru i sigurnosti koju su izazvala ova teška kršenja humanitarnog prava. MKSJ sankcioniše zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije i ima nadležnost nad privatnim licima, statut pravi razliku između službenih i radnih jezika suda. Službeni jezici su engleski, arapski, francuski, kineski, ruski, i španski.

Na njima se objavljuju presude suda kao i druge bitne odluke koje donosi sud. Radni jezici suda su engleski i francuski. Uz odobrenje suda može se na zahtev stranke u postupku odobriti da stranka koristi neki drugi jezik.

U stvarnu nadležnost suda spadaju: teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, kršenja zakona i običaja rata, genocid, zločini protiv čovečnosti. U skladu sa svrhom rezolucije kojom je MKSJ osnovan njehova misija ima četiri delovanja: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, obezbediti pravdu žrtvama, obeshrabriti dalje činjenje zločina, sprečiti revizionizam, doprineti ponovnom uspostavljanju mira i podsticati pomirenje na području bivše Jugoslavije.

MKSJ se sastoji od tri jedinice: Sudskih veća, Tužilaštva, i Sekretarijata. Sudska veća imaju šesnaest stalnih sudija i najviše u bilo kojem datom momentu, generalna skupština ujedinjenih nacija bira šesnaest stalnih sudija na mandat od četiri godine.

Oni mogu biti ponovo izabrani. Sudije ad litem se angažuju iz grupe od 27 sudija. Njih takođe bira Generalna skupština Un, na mandat od četiri godine.
Sudija ad litem može obavljati funkciju u MKSJ samo nakon što ga na tu funkciju postavi Generalni sekretar Un na predlog predsednika Suda, i to kako bi učestvovao u vođenju jednog ili određenih pretresa u periodu od tri godine. Sudije su raspoređene u tri pretresna veća i jedno žalbeno veće i svako pretresno veće se sastoji od troje stalnih sudija. Pretresno veće može biti podeljeno na mešovite odeljke sa po tri sudije. Žalbeno veće se sastoji od sedam stalnih sudija i to pet stalnih sudija MKSJ, i dvoje stalnih sudija Međunarodnog suda za Ruandu.

Ovih sedam sudija čine žalbeno veće MKSJ. O svakoj žalbi raspravlja i odlučuje pet sudija. Sudije predstavljaju glavne pravne sisteme sveta i njihove se kvalifikacije nadopunjuju. Sudije slušaju svedočenja i pravna izlaganja, odlučuju o krivici ili nevinosti optuženog i određuju kazne. Stalne sudije imaju i važne regulativne funkcije oni pripremaju i usvajaju pravne instrumente koji regulišu funkcionisanje suda, kao što je pravilnik o dokazima i postupcima.

Sekretarijat je odgovoran za administrativne poslove i podršku radu sudskih veća, uključujući prevođenje dokumenata i simultano prevođenje tokom suđenja. Tužilaštvo po definiciji radi nezavisno od Saveta bezbednosti, bilo koje države ili međunarodne organizacije ili bilo kojih drugih organa MKSJ. Ovde se nalazi i Haška akademija za međunarodno pravo.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 24.Feb.2017, 06:45

NOVA UCENA: Hag ruši Šešelja za izbore! Hoće da ga VRATE U ZATVOR! ČITAJTE U KURIRU

NOVA UCENA: Hag ruši Šešelja za izbore! Hoće da ga VRATE U ZATVOR! ČITAJTE U KURIRU

.. Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj tvrdi da je poslednji potez Haškog tužilaštva uperen protiv njegove predsedničke kandidature! Saznajte u KURIRU šta lider SRS kaže o najnovijim ucenama Haškog tribunala. Ne propustite. DANAS U KURIRU: Poklon dodatak za penzionere. Šta da radite ako niste primili jednokratnu pomoć države u iznosu...

Detaljnije >>


Izvor: Vaseljenska TV, 23.Feb.2017, 22:39

Srpski nevladini jurišnici pre bi podržali Bakira nego Srbiju

Beograd – Dok su bošnjačke nevladine organizacije stale iza Izetbegovićeve revizije tužbe protiv Srbije, naši „borci za prava“ mahom imaju zadatak da okrivljuju i „prosvećuju“ naš narod. „Predstavnici nevladinih organizacija otputovali su u Hag, gde bi, prema najavama bošnjačkih političara iz Sarajeva, trebalo da bude predat zahtev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije“. Neke nevladine, neke nemile Citirana vest odnosi se na nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine,...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 23.Feb.2017

Vilders prekinuo izbornu kampanju

Hag – Radi puštanja na slobodu do suđenja agenta policije na visokoj poziciji koji je bio zadužen za obezbeđenje političara, a koji je ilegalno mafiji davao informacije, Vilders je prekinuo izbornu kampanju. On smatra da je njegova bezbednost ugrožena. Mnogi se sećaju kako je  prošao holandski ,,desničar“ Pim Fortaun koji je trebao da postane premijer Holandije i koji se protivio holandskoj...

Detaljnije >>

Izvor: Cafe.ba, 23.Feb.2017

Crnadak: Pismo stiglo u Hag

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je u Međunarodni sud pravde u Hagu stiglo pismo...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 23.Feb.2017

ŠEŠELJ: Neću u Hag, idem u drugi krug s Vučićem

ŠEŠELJ: Neću u Hag, idem u drugi krug s Vučićem

.. "Po pocenama SRS naša politička situacija je povoljna i postoji mogućnost da pobedim Vučića", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare On je izrazio uverenje da će u prvom krugu predsednički izbora ubedljivo da pobedi kandidate opozicije Vuka Jeremića i Sašu Jankovića  "Onda mi preostaje da se u drugom krugu izbora pozabavim Vučićem", rekao je Šešelj. On je rekao i da su srpski radikali već počeli predizbornu kampanju i da će intenzivirati sledeće...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Feb.2017

Šešelj: Neću u Hag, idem u drugi krug s Vučićem

Šešelj: Neću u Hag, idem u drugi krug s Vučićem

Lider SRS Vojislav Šešelj je izrazio uverenje da će na predsedničkim izborima ući u drugi krug, zajedno s kandidatom vladajuće koalicije, Aleksandrom Vučićem.. "Po pocenama SRS naša politička situacija je povoljna i postoji mogućnost da pobedim Vučića", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare. On je izrazio uverenje da će u prvom krugu predsednički izbora ubedljivo da pobedi kandidate opozicije Vuka Jeremića i Sašu Jankovića. "Onda mi...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2017

Pismo Crnadaka stiglo u Hag

Pismo Crnadaka stiglo u Hag

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas da je u Međunarodni sud pravde u Hagu stiglo pismo koje je uputio povodom podnošenja bošnjačkog zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.. On je istakao da nema ništa novo da saopšti kada je reč o ambasadoru BiH u Hagu Mirsadi Čolaković koja, prema instrukciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije dostavila pismo ministra inostranih poslova BiH koje je bilo u zatvorenoj koverti...

Detaljnije >>