Britanski novinar: U BBC-u još na početku sukoba u BiH odlučili da su muslimani dobri momci

Izvor: Blic, 01.Feb.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski novinar: U BBC-u još na početku sukoba u BiH odlučili da su muslimani dobri momci

Svedok tužilaštva Haškog tribunala britanski novinar Martin Bel rekao je danas, na suđenju Ratku Mladiću da su u toku rata u Sarajevu i Srbi, a ne samo muslimani, "živeli bedno, i da je i na njih otvarana snajperska vatra".

- Srpski civili su bili izloženi paljbi i nisu svi oni bili divljaci koji su sišli s planina - rekao je svedok. Martin Bel je bio ratni izveštač BBC-a iz bivše Jugoslavije.

Svoja iskustva iz Sarajeva, on je opisao u knjizi pod nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "U opasnosti", čije je delove u unakrsnom ispitivanju citirao zastupnik odbrane Dejan Ivetić.

Bel je potvrdio da su "srpski vojnici oko Sarajeva bili meštani koji su branili svoje domove i porodice", da su oni kasnije mobilisani u redove Vojske Republike Srpske (VRS) i da su "jedinice bile upućivane i spolja, iz Beograda".

Svedok je potvrdio i Ivetićevu sugestiju da su u "BBC-u još na početku sukoba u BiH odlučili da su muslimani dobri momci".

- To sam uvideo posle napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA), kada je pucano i na ambulantna kola. Pitali su me da li sam siguran da hoću da o tome izvestim i ja sam rekao da jesam, da sam razgovarao s ranjenim oficirom, i oni su to prihvatili, ali postojala je predrasuda - rekao je Bel.

Osvrćući se na komentare da je bio "prosrpski orijentisan", Bel je rekao da to "nikada nije rečeno javno", ali da je "stekao utisak da kolege misle da traći vreme".

- Za neke je situacija bila crno-bela, ja sam video razne nijanse sive, i opet bih tako uradio - izjavio je Bel.

Po svedokovom iskustvu, "Srbi, kao nijedan drugi narod, žive u istoriji".

- Sukob u BiH je bio osmi o kojem sam izveštavao i nigde ljudi nisu toliko znali o istoriji i za šta se bore - kazao je Bel.

Upitan da li je, u vezi sa tvrđama "o istoriji i paranoji Srba" išta saznao o marionetskoj hrvatskoj državi u Drugom svetskom ratu, Bel je rekao da je "znao za ustaše i da je, tokom boravka u BiH, u Vitezu, u Lašvanskoj dolini, video da su nosili slike Ante Pavelića".

Svedok je potvrdio i da je znao za delovanje mudžahedina u srednjoj Bosni. "Oni su počeli da pristižu sredninom 1993. Slike izbeglih muslimana imale su veliki uticaj na arapski svet. Jednom sam i ja saudijskim avionom došao do Sarajeva", rekao je Bel, napominjući da su mudžahedini imali "zastrašujući stav u odnosu na štampu".

Bel je na pitanje kakav je bio stav Mladića prema paravojnim formacijama odgovorio da je njegov "utisak da je VRS bila organizovana kao profesionalna vojska, da su se vojnici divili optuženom". Svedok je ukazao da su pripadnici paravojnih trupa nosili drugačije oznake nego pripadnici VRS.

Bel je potvrdio i tezu odbrane da je, preko aerodroma u Tuzli stizalo oružje za Armiju BiH, u vreme embarga na naoružavanje.

- Bilo je nekih dokaza da je oružje stizalo preko Tuzle i rekao sam za to sagovornicima na Palama, ali je izgledalo kako da im je svejedno - rekao je svedok. Suđenje Mladiću nastavlja se u ponedeljak, kada će tužilaštvo izvesti novog svedoka.



Tribunal: Mladić može delimično da finansira odbranu

Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je danas beogradskog advokata Branka Lukića i advokata iz Bijeljine Miodraga Stojanovića, za stalne branioce generala Ratka Mladića, objavljeno je danas u ovom sudu.

U odluci Sekretarijata navodi se i da je utvrdjeno da optuženi "može delimično da pokrije troškove odbrane, doprinosom od 60.992 evra, koji će biti odbijeni od primanja dvojice branilaca".

Sve druge troškove nastaviće da pokriva tribunal, kaže se u odluci.

Mladić je u nadležnost tribunala prebačen 31. maja 2011. Na prvom stupanju pred sud, 3. juna, zastupao ga je advokat iz Srbije Aleksandar Aleksić.

Optuženi je krajem juna 2011. tražio da mu se dodele branioci koje će plaćati tribunal, navodeći da nema sredstava da ih sam plati. Sekretarijat je, od jula 2011. u nekoliko navrata produžavao postavljenja Lukića za glavnog i Stojanovića za ko-branioca u predmetu protiv Mladića, na period od po 120 dana.

U donošenju odluke da general Mladić može delimično da pokrije troškove svoje odbrane, sekretarijat je uzeo u obzir da on i njegova supruga redovno primaju penzije.

Povezane vesti: Đozo: Pucano je sa srpskih položaja Iskaz svedoka optužbe protiv Mladića iza zatvorenih vrata Oficir VRS: Bilo zločina, osećam odgovornost Mladić na snimku iz '92: "Ne trebamo paliti i žariti oko sebe, dajmo šansu da mir progovori" Svedokinja na suđenju Mladiću: Uniformisani Srbi redovno su silovali žene i devojke u Kalinoviku

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.