Ko će biti peta kolona u izbornoj kampanji

Izvor: Politika, 14.Avg.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti peta kolona u izbornoj kampanji

Vladajućim strankama prete međusobni sukobi uoči predstojećih izbora, jer se bore za iste ili slične grupe birača

Strahujem da će partije na vlasti najveći deo energije trošiti na međusobna sukobljavanja, umesto da je usmere prema opoziciji, rekao je Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike i lider SDPS. Ovu bojazan on je već nekoliko puta u poslednje vreme iznosio u javnost, upozoravajući da će predstojeća kampanja biti vrlo prljava i da će se „u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << velikoj meri voditi i među strankama koje sada čine vladajuću koaliciju”.

Ljajić je čak prošlog meseca predložio sklapanje pakta o nenapadanju između vladajućih stranaka, možda i poučen iskustvom opozicije. Nešto slično, naime, uspeli su da ugovore sredinom januara SNS i DSS, pošto su se jedno vreme u javnosti pojavljivali više zbog svojih međusobnih razmirica, nego zbog kritika upućenih vlastima.

Da to čega se pribojava Rasim Ljajić nije neverovatno, smatra i Marko Blagojević, operativni direktor Cesida. U isto vreme, kako kaže, to ne bi bilo baš pametno.

„Istina je da su partije vladajuće koalicije negde jedna drugoj konkurencija – bore se za iste ili slične grupe birača. Glasovi se tu prelivaju između partija, a ne između blokova. Tako da me ne bi čudilo kada bi se to stvarno i dogodilo, iako bi partije trebalo da u tome budu umerene, jer će na kraju najverovatnije opet doći u poziciju da pregovaraju o vladajućoj koaliciji. A sukobi u predizbornoj kampanji mogu da im naprave probleme koji mogu da opterete buduće pregovore”, ističe Blagojević za „Politiku”.

Ljajić se već i požalio na neke koalicione partnere, koji su na njegov predlog o nenapadanju i ideju da na izbore izađu u tri kolone (koje bi predvodili DS, URS i SPS) reagovali, kako je rekao, kao da je udario u osinje gnezdo. „Mislim da su kritike koje su usledile imale za cilj da diskredituju mene lično, a ne samu ideju. To je još jedan znak da je već počela bitka za glasove, što neće doneti ništa dobro nijednoj od stranaka, ni koaliciji kao celini”, rekao je Ljajić prošle nedelje za „Novosti“.

Socijalisti su možda i najglasnije replicirali Ljajiću, a njihov lider Ivica Dačić je prošlog meseca rekao da bi trebalo pripaziti ko će biti – peta kolona. U međuvremenu, socijalisti su došli pod udar drugog koalicionog partnera – SPO-a, koji su žestoko reagovali na „rehabilitovanje” imena i dela Slobodana Miloševića (kada je ministar Milutin Mrkonjić ustvrdio da bi i Milošević, da je živ, pravio koaliciju sa DS-om i G17 plus).

Pored toga, čini se i da je između DS-a i G17 plus „tikva”, ako ne potpuno pukla, a ono prilično naprsla, posle izbacivanja iz vlade Mlađana Dinkića. G17 plus, odnosno URS, opet se razišao sa SPO-om i LSV-om oko koncepta decentralizacije. Na ovoj temi prethodnih meseci posebno oštro koplja su ukrštali URS i LSV.

I PUPS sve glasnije kritikuje koalicione partnere, posebno optužujući SPS da nije prava levica. Uz to, PUPS-ovci ovih dana upozoravaju i da će sledeća raspodela izbornog kolača morati da bude „pravednija”.

Da li i druge stranke na vlasti imaju slične bojazni kao Rasim Ljajić? Iz odgovora Suzane Grubješić, potpredsednice URS-a, moglo bi se „pročitati” da se računa na to.

„Ne sećam se nijedne ’čiste‘ kampanje od 2000. naovamo. URS se neće baviti drugima, već problemima, a odgovaraćemo na napade sa ma koje strane dolazili”, ističe ona za „Politiku”.

U opoziciji, sudeći po rečima potpredsednika SRS-a Dragana Todorovića, razmišljaju slično kao Ljajić, odnosno očekuju da će se vladajuće stranke najviše međusobno gložiti.

„Nije to ništa novo. Vidljivo je da već dosta dugo pojedine stranke iz vlasti pokušavaju da zauzmu opozicionu poziciju. Mislim pre svega na G17 plus, ali i na Rasima Ljajića. I normalno da je u tome najžešći Mlađan Dinkić, jer je očigledno (po izbacivanju Dinkića iz vlade, ali i medijskim najavama da će biti uhapšen Tomica Milosavljević...) da DS više ne računa na G17 plus”, kaže Todorović koji je, kako kaže, u ovom trenutku siguran samo u to da će SPS biti čvrsto uz DS.

On za „Politiku” ističe da će situacija u vladajućoj koaliciji biti jasnija tek kada istraživanja javnog mnjenja pred izbore pokažu ko kako stoji – kad se vidi bez koga se (ne)može. Pored toga, dodaje Todorović, tada će možda i neke od vladajućih stranaka preći kod SNS-a ako se ispostavi da su ovi bliže vlasti.

Funkcioner radikala misli da vladajuća koalicija ovog puta neće biti fokusirana na opoziciju zato što će morati da odgovara na mnoge kritike zbog celokupnog stanja u zemlji. „Šta oni mogu da kažu opoziciji, za šta da je kritikuju? Ne, oni će, braneći se od kritika opozicije, skidati krivicu sa sebe prebacujući je na koalicione partnere (kao, da su imali odlučujući glas u koaliciji, nešto bi bilo drugačije nego što je sada...)”, ističe Todorović.

Navodeći da LDP, G17 plus i DS dele praktično isto biračko telo i da između te tri partije najčešće dolazi do prelivanja birača, Marko Blagojević kaže da možemo da očekujemo da bude i negativne kampanje između njih (pod uslovom da ne naprave predizbornu koaliciju). On to, međutim, ne očekuje i između SPS-a, PUPS-a i JS, jer ako bi, recimo, PUPS i otišao sa naprednjacima, to će onda biti konflikt na liniji SPS-SNS, a ne SPS-PUPS.

Blagojević ocenjuje i da bi između socijalista i partije Rasima Ljajića moglo da bude „varnica” jer se nalaze na poziciji levice koja je malo dalja nego što je pozicija DS-a. „Kada se borite za isto biračko telo trudićete se ili da vi izgledate bolje, ili da onaj drugi izgleda lošije. To je normalno, očekivano i prihvatljivo do određene granice”, ističe operativni direktor Cesida.

Kako dodaje, svima u vladajućoj koaliciji je zajednički cilj da na izbore izađe što je moguće više njihovih birača. I ne bi trebalo jedni drugima da teraju birače. „Negativna kampanja samo donekle može da ima smisla. Kada se pređe granica dobrog ukusa onda ta prljava kampanja postaje demotivaciona, ta pljuvačina i taj prljav veš počinju da ljude udaljavaju od izbora”, napominje on.

Biljana Baković

objavljeno: 15.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.