Izvor: Politika, 04.Maj.2011, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom Austrija povećao ponudu za Telekom na 1,1 milijardu evra

Telekom Austrija dostavio je danas poboljšanu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija, ponudiviši 1,1 milijardu evra umesto prvobitnih 950 miliona, saopštila je ta kompanija u Beču.

„U toku pregovora sa Ministarstvom finansija Srbije identifikovani su dodatni elementi. Ti značajni elementi se sastoje od dogovora o spektrima i produženju licenci, koji zahtevaju pristanak odgovarajućih ustanova. Na osnovu tih preduslova i odustajanja od ranije obavezujuće investicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predata je prilagođena ponuda za 51 odsto deonica Telekoma Srbije”, stoji u saopštenju austrijske kompanije.

„Ta uslovna ponuda se sastoji od sledećih elemenata: isplata u gotovini u visini od 800 miliona evra, kao i godišnje isplate u vremenskom periodu od devet godina nakon zaključenja transakcije, podvlači se u saopštenju.

Radna grupa za prodaju Telekoma danas u 15 sati treba da odluči o ponudi.

Paket od 51 odsto akcija srpskog „Telekoma” prodaje se u celini.

Tender za prodaju „Telekoma” raspisan je 20. oktobra.

Radna grupa: Neprihvatljiva ponuda za Telekom Srbije

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije preporučila je danas srpskoj vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije jer ne ispunjava finansijske uslove tendera.

Telekom Austrija saopštio je danas da je Vladi Srbije ponudio iznos do 1,1 milijarde evra za 51 odsto akcija Telekoma Srbije. Nova ponuda Telekoma Austrija predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija Srbije, Telekom Austrije je novu, poboljšanu ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Telekoma Srbija dostavio u roku.

Minimalna cena koju je Vlada odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala Telekoma Srbije je 1,4 milijarde evra.

Gligorov ne očekuje da Telekom Austrija kupi Telekom Srbije

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov izjavio je da očekuje da Telekom Srbija neće biti prodat Telekomu Austrija, nakon što je austrijska kompanija danas ponudila 1,1 milijardi evra za 51 odsto akcija

„Predstavnici vlade su više puta ponovili da očekuju ponudu od bar 1,4 milijardi evra. Ukoliko ne žele da neke eventualne preostale nejasnoće razmotre u nekom novom produzetku pregovora, ova ponuda, bar koliko se od nje zna, ne zadovoljava očekivanja prodavca”, rekao je Gligorov agenciji Beta.

Gligorov je rekao da pretpostavlja da je vlada, kada je formirala cenu od 1,4 milijarde evra, računala da će tu ili veću cenu ostvariti u budućnosti, ako ne bude mogla sada. „Zato bi trebalo očekivati da do prodaje ne dođe”, rekao je on.

Kovačević: Vlada ne treba da prihvati ponudu Telekoma

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević izjavio je danas da Vlada ne sme da prihvati novu ponudu Telekoma Austrija koji je za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija ponudio 1,1 milijardi evra.

Kovačević je rekao agenciji Beta da Vladam ako „drži reč”, neće prihvatiti ponudu austrijske kompanije.

Nova ponuda Telekoma Austrija predviđa isplatu 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju.

Minimalna cena koju je Vlada odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala Telekoma Srbije je 1,4 milijarde evra.

Kovačević je, komentarišući najavljane isplate u narednih devet godina, kazao da se vrednost kompanije računa tako da se uzme u obzir projektovana zarada za deset godina, koja uključuje i političke i ostale rizike koje austrijska kompanija teško da je mogla proceniti za devet godina što je period predviđene isplate.

Tanjug/Beta

objavljeno: 04.05.2011
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova ponuda za Telekom - 1,1 milijarda

Izvor: Studio B, 04.Maj.2011

Telekom Austrija dostavio je danas ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija..Telekom Austrija dostavio je ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija, ponudiviši 1,1 milijardu evra umesto prvobitnih 950 miliona, saopštila je ta kompanija u Beču...Radna grupa za prodaju Telekoma danas...

Nastavak na Studio B...

Ponuda Austrijanaca "slaba"

Izvor: RTS, 04.Maj.2011

Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbije" predložiće Vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija", saznaje RTS. "Telekom Austrija" ponudio 1,1 milijardu evra za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije". ..Ponuda "Telekoma Austrije" ne zadovoljava finansijske uslove tendera, pa će Radna grupa za...

Nastavak na RTS...

Radna grupa protiv prodaje

Izvor: RTS, 04.Maj.2011

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbije" predložila Vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija". "Telekom Austrija" ponudio 1,1 milijardu evra za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije"...Ponuda "Telekoma Austrije" ne zadovoljava finansijske uslove tendera,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.