Ponuda Austrijanaca slaba

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda Austrijanaca "slaba"

Radna grupa za prodaju "Telekoma Srbije" predložiće Vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija", saznaje RTS. "Telekom Austrija" ponudio 1,1 milijardu evra za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije".

Ponuda "Telekoma Austrije" ne zadovoljava finansijske uslove tendera, pa će Radna grupa za prodaju većinskog paketa akcija "Telekoma Srbija" predložiti Vladi da ne prihvati ponudu Austrijanaca, saznaje RTS.

"Predstavnici "Telekoma Austrija" su ranije danas poslali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poboljšanu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma", ponudiviši 1,1 milijardu evra, umesto prvobitnih 950 miliona.

Nova ponuda austrijskog "Telekoma" predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kako se navodi u saopštenju "Telekoma Austrija", koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl, iz poboljšane ponude za većinski udeo u "Telekomu Srbija" isključena je ranija obaveza investiranja.

Prvobitna ponuda "Telekoma Austrija" dostavljena 21. marta, obuhvatala je cenu od 800 do 950 miliona evra za 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" i kapitalna ulaganja od 450 miliona evra za tri godine.

Kako se ističe, poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova "Telekoma Srbije" u određenom periodu.

Minimalna cena koju je Vlada ranije odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala je 1,4 milijarde evra.

Paket od 51 odsto akcija srpskog "Telekoma" prodaje se u celini. Vlasnik 31 odsto paketa je država Srbija, a mediji spekulišu da bi grčki OTE, koji je vlasnik preostalih 20 odsto akcija, mogao da spusti cenu za svoj deo paketa.

Ukoliko država ne pristane na eventualno poboljšanu ponudu, u Vladi za RTS kažu, da su male šanse da rok za prodaju nacionalnog teleoperatera ponovo bude produžen.

Tender za prodaju "Telekoma" raspisan je 20. oktobra. Vlada ima 80 odsto akcija u "Telekomu", a grčki OTE ima 20 odsto. "Telekom Srbije" poseduje kompaniju "Telekom Srpske" u RS, u Bosni i Hercegovini, i "Mtel" u Crnoj Gori.

Grupa "Telekom Srbija" ostvarila je u 2010. godini neto dobit od 17 milijardi dinara, što je bio rast od 27,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i najbolji poslovni rezultat u istoriji te kompanije.

"Telekom Austrija" posluje u osam zemalja, ima 22 miliona korisnika i 2010. godinu je završio sa 4,7 milijardi evra prihoda.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.