Prodaja Telekoma
Prodaja Telekoma

Telekom Srbija srpski državni je telekomunikacioni operator, osnovan je kao akcionarsko društvo u junu 1997. godine izdvajanjem telekomunikacione delatnosti iz PTT Srbije.

Stručnjaci su uputili apel Vladi Srbije da ne prodaje Telekom Srbije jer ta kompanija može da podnese konkurenciju i da bude profitabilna i uspešna. Pogubna je odluka svake vlade da se Telekom proda nekoj od stranih kompanija odnosno investicionih fondova, uz obrazloženje da ne može da izdrži konkurenciju i da država nije sposobna da vodi tu kompaniju, stručnjaci su potpisali brojne peticije i uključile se u odbranu Telekoma.

Akademija inženjerskih nauka Srbije godinama je radila analizu koja je pokazala da Telekom nikako ne treba prodavati, i zajedno sa otvorenim pismom vrhunskih 210 stručnjaka iz Srbije i 11 zemalja u svetu, je prosleđeno više puta vladi, predsednicima Srbije koji su se smenjivali, i svim poslanicima. Zatražena je dozvola da se pomogne u budućoj optimizaciji poslovanja Telekoma, kao regionalnog lidera i jedne od najprofitabilnijih i strateški najvažnijih kompanija u Srbiji, koja je 2014. godine bila proglašena za najvećeg regionalnog investitora.
Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlada Srbije o najboljoj ponudi zavisi ne samo od ponuđene cene već i od investicionog i socijalnog programa, najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši radnici Telekoma.

Pre više godina je procena bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije je ponudio 1,1 milijardu evra.
Za predstavnike Vlade Srbije kao većinskog vlasnika i rukovodstvo kompanije jedina tema je trenutno podizanje vrednosti kompanije izjavili su da državna kompanija može uspešno da se bori sa konkurencijom i da privatizacija Telekoma nije nužna za dugoročni opstanak. Ova kompanija je zabeležila pad i dešava se da kompanija radi slabije s vremena na vreme.

Godina je završena sa 1,5 milijardi dinara profita, uz pad određenih finansijskih performansi. Telekom je ogroman sistem koji ima svoju veliku inerciju i visoki rezultati ne mogu da se očekuju na kratak period, već posle godinu dana ili dve. Predstavnici sindikata Telekoma Srbije ispred vlade su predali peticiju Stop prodaji Telekoma, sa više od 100.000 potpisa. I traži se da država to preduzeće ne prodaje. Kako su istakli predstavnici sindikata protiv prodaje državnog preduzeća su svi zaposleni i većina građana Srbije.

Više puta je organizovan veliki protest protiv predaje preduzeća, gde su protiv prodaje svi građani Srbije kao i partnerska preduzeća. Poslata je poruka da Telekom može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima, mnogi su izneli sumnje da novi vlasnici Telekoma planiraju da otpuste 4.000 zaposlenih i da bez posla mogu da ostanu još 100.000 radnika, u domaćim firmama koje sarađuju sa Telekomom. Nema viška zaposlenih i svaka kompanija bi smanjila broj radnika kako bi preduzeće bolje prodali drugi vlasnici.

Očekuje se od vlade da povuče prodaju Telekoma, i da porade na kompaniji jer stručnjaci su ubeđeni u to da preduzeće može uspešno da posluje i u sadašnjem vlasništvu i da ispunjava sve obaveze prema državi i građanima. Telekom koji sada ima dobit oko 140 miliona evra, mogao bi da ima dobit i od 300 miliona evra kad otplati sve dugove za kredite koji su uzeti za kupovinu firmi u regionu i u Srbiji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 11.Jan.2018, 12:30

"Hitno prodaja Telekoma, završiće na subvencijama"

Hitno prodaja Telekoma, završiće na subvencijama

Beograd -- Predsednik UO Mona hotel menadžment Tomislav Momirović kaže da će povećanjem neoporezovanog dela zarade ušteda biti oko 300 dinara po radniku.. “To je malo, 300 dinara po radniku manje poreza mesečno: Možda je to malo, našoj firmi koja ima 800 zaposlenih možda će i da se oseti, ali je to prvi put da imamo neko poresko smanjenje. Fokus politike je uvek nekakva jeftina demagogija građanima da će vlada nešto da da, vlada ne treba ništa da da”, izjavio je...

Detaljnije >>


Izvor: Capital.ba, 02.Jan.2018, 11:44

Đokić: Što više novih investicija u 2018. godini

Đokić: Što više novih investicija u 2018. godini

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da bi Vlada Srpske trebalo da u 2018. godini nastavi aktivnosti na prodaji 64 odsto akcija Rudnika željezne rude/RŽR/ “Ljubija”, te ukazuje da joj je preostao model berzanske prodaje koju sprovodi Investiciono-razvojna banka Srpske.  Đokić je ocijenio da je šteta što prošle godine nije iskorišćena dobra ponuda i ostvarena prodaja za 157 miliona KM, što bi po vrijednosti bila treća privatizaciona...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 07.Nov.2017, 15:58

Slučaj poklanjanja akcija Telekoma? Mučenik ili...

Slučaj poklanjanja akcija Telekoma? Mučenik ili...

Komisija za hartije od vrednosti pratila je slučaj masovnog poklanjanja akcija Telekoma, za koje se sumnja da je prodaja na crno.. Kako je rekao predsednik Komisije za hartije od vrednosti Predrag Dedeić, Komisija je ispitivala slučaj trgovanja hartijama ovog najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća, pod plaštom poklona. "Bio je promet na osnovu poklona, pratili smo koji je to obim i shvatili da je zanemariv“, rekao je predsednik Komisije. Kako je rekao...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 14.Jun.2017, 13:01

Telenor Srbija neće u ruke Amerikancima i SBB-u

Beograd – Srbija nije uspela da proda „Telekom”, a da li će Norvežani naći kupca za svoj „Telenor”, i da li ga uopšte traže, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, na srpskom telekomunikacionom tržištu postaje sve vrelije. Elem, vest je prostrujala brzinom svetlosti: američki investicioni fond „KKR grupa” kupuje mobilnog operatera „Telenor”. O tome koliko je to tačno u samoj „Telenor grupi” rekli su za „Dnevnik” da nikada ne komentarišu nezvanične informacije...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2017, 08:09

Privatizacija Telekoma nije aktuelna tema

Privatizacija Telekoma nije aktuelna tema

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je danas da ponovni pokušaj privatizacije te kompanije - trenutno nije aktuelna tema.. "Trenutno privatizacija nije aktuelna tema. Mi jesmo u komunikaciji sa našim većinskim vlasnicima - državom Srbjom. Mi smo završili jedan proces privatizacije krajem 2015, što je nepunih godinu i po dana kako je vlada donela odluku da, ipak, ne proda Telekom Srbija potencijalnim kupcima, koji je bilo dosta", rekao je Ćulibrk.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 01.Avg.2016, 15:16

Dveri: Briselski 'konj Trojanac' i neme ovce

Temeljna prava, slobode i bezbednost građana Srbije mogu se ostvariti i bez otvaranja poglavlja 23 i ulaska Srbije u Evropsku uniju. Potrebna je samo Vlada koja želi da se suprotstavi korupciji, kriminalu, reformiše tužilaštvo i sudstvo i radi u interesu građana, privrede i države Srbije, očuvanjem svih njenih resursa za generacije koje dolaze. Ključni privredni...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 03.Jun.2016, 04:16

PRODAJA AKCIJA: Od Telekoma taman za kilogram šarana

PRODAJA AKCIJA: Od Telekoma taman za kilogram šarana

.. Građani koji nisu prodali akcije „Telekoma Srbije“ oko 20 jula trebalo bi da dobiju 403,7 dinara na ime dividende za 2015 godinu, što je najveći iznos koji im je isplaćen od 2011, kada su počeli da dobijaju deo profita državnih firmi. Od akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, Naftne industrije Srbije...

Detaljnije >>