KIRGISKI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA POLAŽU TEST UŽIVO NA TV

Izvor: Kurir, 16.Avg.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIRGISKI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA POLAŽU TEST UŽIVO NA TV

BIŠKEK - Više od 80 kandidata spremno je da učestvuje na predsedničkim izborima koji će se u oktobru održati u Kirgistanu.

Član izborne komisije Jenizbek Akmatov je rekao da je za izbore zakazane za 30. oktobar registrovano 83 kandidata, među kojima su premijer države, kao i lider jedne nacionalističke partije.

Da bi učestvovali na izborima, potencijalni kandidati za budućeg predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kirgistana moraju da do 25. septembra skupe 30.000 potpisa i plate taksu od 100.000 soma (1.565 evra).

Kandidati će morati i da polažu test iz kirgiskog jezika, a ispit će biti direktno emitovan na televiziji. Pretpostavlja se da će zbog navedenih uslova većina kandidata biti eliminisana. Među potencijalnim učesnicima predsedničkih izbora samo njih 16 su predložile političke partije, a ostali prijavljeni su samostalni kandidati.

Najjači kandidati u ovom trenutku su premijer države i lider Socijaldemokratske partije Amazbek  Atambajev i predsednik Nacionalističke partije Ata Jurt. Predsednica Kirgistana Roza Otunbajeva nema pravo da učestvuje na predstojećim predsedničkim izborima.

Otunbajeva je vršilac dužnosti predsednika od aprila 2010. godine kada je sa vlasti svrgnut tadašnji predsednik Kurmanbek Bakijev.

Agencija Frans pres navodi da su predsednički izbori pomereni za kraj godine kako bi se izbegla dodatna destabilizacija države u kojoj vladaju jake političke i etničke podele.

U Kirgistanu je nedavno usvojen ustav koji predviđa smanjenje predsedničkih ovlašćenja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.