Filip Vujanović proglasio pobedu na izborima u Crnoj Gori

Izvor: Politika, 07.Apr.2013, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filip Vujanović proglasio pobedu na izborima u Crnoj Gori

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović proglasio je pobedu na izborima, navodeći da je osvojio 51,3 odsto glasova, a njegov protiv kandidat Miodrag Lekić 48,7.

Današnji predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Građani Crne Gore glasali su na 1.169 biračka mesta, a birališta su bila otvorena od sedam do 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sati. Pravo glasa na izborima imalo je 511.405 građana Crne Gore.

Izborni proces pratile su posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

------------------------------

Lekić ne priznaje izbornu pobedu Vujanovića

Predsednički kandidat crnogorske opozicije Miodrag Lekić saopštio je da je on pobednik izbora i zatražio od Državne izborne komisije da "bude na visini zadatka".

"Tražimo do kraja legitimnost i poručujemo da nećemo priznati izbornu krađu. Tražimo da se prebroji svaki glasački listić", reagovao je Lekić na ranije proglašsenu izbornu pobedu od strane kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića.

Lekić je Vujanovićevo proglašavanje izborne pobede nazvao "državnim udarom" i saopštio da je pobedio u svim većim gradovima u Crnoj Gori, uključujući i Podgoricu.

Te podatke je saopštio na osnovu 97 odsto obrađenih listića, ali nije naveo procente. Prema ranijim procenama rezultata izbora Lekićevog izbornog štaba, on je vodio sa jednim procentom prednosti u odnosu na protivkandidata iz vlasti.

Lekić je izneo ozbiljne sumnje u regularnost izbora, saopštio da se zalaže za legitimnost i pozvao DIK da bude "na visini zadatka".

------------------------------

Biografija Filipa Vujanovića

Kandidat DPS-a Filip Vujanović, koji je proglasio pobedu na današnjim predsedničkim izborima u Crnoj Gori, rođen je 1. septembra 1954. godine u Beogradu.

Pravni fakultet završio je u Beogradu gde položio i pravosudni ispit. Od marta 1978. do novembra 1980. godine radio je kao pripravnik i stručni saradnik u Prvom Opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu i Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

U novembru 1980. godine počinje da radi u Okružnom sudu u Titogradu kao sekretar Suda gde se nalazio do januara 1981. Potom prelazi u advokaturu, od januara 1982. do marta 1993. godine. U Advokatsku komoru Crne Gore upisan je svojevremeno kao najmlađi član, a 1989. godine postao je i predsednik Komore.

Vujanović je široj javnosti postao poznat kada je 1992. godine odbranio Momira Bulatovića po privatnoj tužbi lidera Narodne stranke Novaka Kilibarde i novinara „Monitora” Danila Burzana.

U martu 1993. postaje ministar pravde Crne Gore i na tom mestu ostaje do maja 1995. godine, da bi potom maja 1995. postao ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i na tom mestu se nalazio do februara 1998.

Predsednik Vlade Crne Gore postaje 5.februara 1998. godine i na tom mestu nalazio se do 5. novembra 2002, da bi potom posato predsednik Skupštine Crne Gore.

Za predsednika Republike Crne Gore izabran je 11. maja 2003.godine. Na prvim predsedničkim izborima posle izdvajanja Crne Gore iz Državne zjadnice SCG, izabran je 6. aprila 2008. godine ponovo za predsednika Crne Gore.

Ovo mu je treći mandat predsednika, a drugi od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Oženjen je i ima troje dece.

Agencije

objavljeno:
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.