Izbori u Crnoj Gori: u iščekivanju „samostalnog“ predsednika

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2013, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Crnoj Gori: u iščekivanju „samostalnog“ predsednika

04.04.2013. -

Predsednički izbori će biti održani u nedelju, 7.aprila u Crnoj Gori. Na ovu poziciju se kandiduju dva kandidata. Prema istraživanjima javnog mnenja, aktuelni predsednik Filip Vujanović nalazi se u prednosti za 10%, ispred svog suparnika bivšeg diplomate Miodraga Lekića.

Jedan crnogorski student je osmislio interesantan špil karata, gde su glavne uloge dodeljene lokalnim političarima. Tako je Miodrag Lekić, onako kako ga je predstavio ovaj student- >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kralj tref, glavni crnogorski opozicioner (iako, zapravo većinu vremena provodi u Italiji). A aktuelni predsednik Filip Vujanović, dobio je, ne sasvim laskavu za jednog muškarca, kartu dama- ona koja odgovara kralju srce, neprikosnovenom crnogorskom lideru šefu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i premijeru Milu Đukanoviću.

Na prvi pogled, veće šanse ima Vujanović. On se nalazi na mestu predsednika od 2003.godine i drži se kursa evroatlantskih integracija, koji je zauzela njegova partija. Radikalno srpstvo nije njegova orijentacija, ali jeste mnogih predstavnika opozicije koji preferiraju ovo usmerenje, nasuprot „crnogorisanju“ koje je svojstveno predstavnicima vladajuće elite. Dodajmo da je predsednik harizmatičan i skroman. Poznat je jedan primer, kada je, žureći u jednu opštinu, Vujanović sa svojim savetnikom bio „autostoper“ putujući u starom „golfu“. Rezultati istraživanja javnog mnenja, koje je prošle godine sprovela televizija „Vijesti“, pokazali su da Vujanoviću veruje 80% građana.

Veruj - no ipak proveri: nije svih 80% spremno da glasa za Vujanovića, a razlozi za to leže u nezadovoljstvu partijom. Na ovom nezadovoljstvu, svoju kampanju gradi nezavisni kandidat Miodrag Lekić, koji obećava da će izgraditi uvaženu, a ne „mafioznu“ državu. Lekić je svom političkom suparniku zamerio inertnost. Naprimer, pre nekog vremena crnogorski mediji su objavili stenograme sa letnjeg zasedanja rukovodstva Demokratske partije socijalista, na kojem je postignut dogovor da se pomoću budžetskih sredstava omoguće radna mesta isključivo člnovima DPS i onima koji na „njihovoj strani“, kako bi na svoju stranu privukli što je veći broj birača na parlamentarnim izborima. Vujanović, iako garant Ustava, ništa nije učinio ovim povodom. Miodrag Lekić obećava da će biti samostalni predsednik i borac za nezavisno pravosuđe.

Ko god da pobedi na predsedničkim izborima, to neće uticati na odnose Podgorice, kako sa Moskvom, tako i sa Beogradom- smatra predsednik UO  Instituta „Alternativa“ Stevo Muk:

- Ja mislim da su odnosi Crne Gore i Srbije relativno stabilni i relativno dobri, i tu nema nekih prevelikih pitanja koja bi mogla izazivati sporove i tenzije. Ja mislim da je najveći broj tih pitanja poodavno razrešen. I kad je u pitanju crnogorska suverenost i tako dalje. Ima sve manje bitnijih činilaca na političkoj sceni Srbije, koji bi na bilo koji način to dovodili u pitanje.

Stevo Muk smatra da iako je Crna Gora država sa parlamentarnom demokratijom i da su predsednička ovlašćenja ograničena, sadašnji izbori su interesantni u kontekstu borbe koja se već mnogo godina vodi za demokratsku smenu vlasti: ovako ili onako uzevši, DPS, kojoj pripada Vujanović, upravlja Crnom Gorom već nešto više od 20 godina.

- To bi bilo interesantno videti: na koji način bi predsednik iz ove tradicionalne opozicije u Crnoj Gori, ukoliko to bude gospodin Lekić, sarađivao i komunicirao sa aktuelnom vlašću koju čine druge suprotstavljene partije. Bio bi to prvi slučaj neke, uslovno rečeno, kohabitacije ili dvovlašća, gde vladu čine jedne stranke, a gde je predsednik iz drugih političkih grupacija. Mi takvo iskustvo nismo imali.

Uzgred, postoji zajednički imenilac kandidata na mesto predsednika Crne Gore - i opozicioner Miodrag Lekić i državnik Filip Vujanović su svojevremeno radili u vladi.... Mila Đukanovića. Tako interesantnim političkim iskustvom ne može se pohvaliti baš svaka država.

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u CG: Ostao još samo tv duel

Izvor: Večernje novosti, 04.Apr.2013

PODGORICA - Izborna tišina uoči predsedničkih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani u nedelju, počinje u petak u ponoć. Nedeljni izbori su šesti predsednički od uvođenja višestranačja, drugi od obnove crnogorske nezavisnosti, a za mesto predsednika boriće se dosadašnji šef države Filip...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.