Izbori u CG: Ostao još samo tv duel

V. RADOJEVIĆ

04. 04. 2013. u 21:05

U nedelju predsednički izbori u Crnoj Gori od petka u ponoć predizborna ćutnja. Vujanović i Lekić održali završne konvencije. Krivokapić ostaje neutralan

PODGORICA - Izborna tišina uoči predsedničkih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani u nedelju, počinje u petak u ponoć. Nedeljni izbori su šesti predsednički od uvođenja višestranačja, drugi od obnove crnogorske nezavisnosti, a za mesto predsednika boriće se dosadašnji šef države Filip Vujanović i bivši šef crnogorske diplomatije i ambasador Miodrag Lekić, koga podržava opozicija.

Završne predizborne konvencije Vujanović i Lekić su imali u četvrtak uveče u Podgorici i Baru, a za petak u 20 sati zakazan je jedini televizijski duel na Javnom servisu, koji prema ocenama analitičara, mogao da utiče glasove manjeg broja birača.

Oba kandidata uverena su u pobedu. Vujanović, uprkos činjenici da ga nije podržala koaliciona vladajuća Socijaldemokratska partija i deo albanskog biračkog tela, a Lekić i njegov štab, zbog činjenice da je, iako ga je kandidovao Demokratski front, dobio podršku i ostatka opozicije, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Lider Socijaldemokrata i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić u četvrtak je ponovio odluku partije da ne podrži nijednog kandidata, ali i da „promena predsednika države ne bi destabilizovala Crnu Goru“, odnosno da Vlada ne bi bila u krizi. Komentarišući Vujanovićeve navode da će ga, ipak, podržati i simpatizeri SDP, Krivokapić je rekao da smatra da niko ko voli da peva svoju himnu i ko je orijentisan prema građanskoj i državotvornoj Crnoj Gori, neće podržati Vujanovića.

GLASA POLA MILIONA GLASAČKO pravo na predsedničkim izborima u nedelju ima 511.405 građana, koji će glasati na 1.169 biračkih mesta u 21 opštini, a glasanje će se organizovati i u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati. Izbore će pratiti predstavnici međunarodnih organizacija - Komiteta za otvorenu demokratiju, OSCE/ODIHR i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Nedeljni izbori koštaće državu 1,2 miliona evra.

Uz Socijalističku narodnu partiju i njenog lidera Srđana Milića, koji su ranije podržali Miodraga Lekića i uključili se u kampanju, u četvrtak je to i formalno na konferenciji za novinare učinio lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović. On je pozvao simpatizere te stranke da podrže Lekića, od kog, kako je naveo „očekuju da donese neophodne promene“.

On je rekao da su ingerencije predsednika ograničene, ali dovoljno jake da može uticati na nezavisnost pravosuđa koje je „siguran garant da u Crnoj Gori više nećemo imati građane prvog i drugog reda“. On je poručio i da je državnost Crne Gore, koja je često tema predsedničke kampanje - nesporna.

- Ona se neće promeniti, niti će je promeniti bilo koji predsednički kandidat i sasvim sam siguran da su građani apsolutno svesni potpune zamene teza koju imamo iz vladajuće koalicije - dodao je Pajović.

Lekić je zahvalio na podršci, navodeći da to nije samo podrška njemu - već ideji promena, kojoj, kako je dodao, želi da doprinese, kao i da su svi elementi u njegovom programu, zalaganje za pravnu državu, dekriminalizaciju društva, nezavisno pravosuđe, socijalnu i društvenu koheziju u Crnoj Gori - na neki način ideje Pozitivne. Vujanović je tokom kampanje, takođe naglašavao da se bori protiv kriminala i korupcije, ali i da Lekić nema konkretne stavove oko značajnih pitanja, kao što su ulazak u NATO, Kosovo, Srebrenica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije