Izvor: Blic, 27.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredni izbori kao rešenje krize

Vanredni izbori kao rešenje krize

Predsednik Narodne stranke Dragan Šoć u razgovoru za Blic istakao je da ne očekuje ništa spektakularno od razgovora sa predsednikom DPS Milom Đukanovićem zakazanim za sutra.

- Sama činjenica da je on kao predsednik DPS inicirao razgovore sa nama iz Koalicije Zajedno za Jugoslaviju prvi put od izbora dovoljno govori. Razgovore ocenjujem kao početak procesa gde oni shvataju da razrešenja državnog pitanja Crne Gore, kao i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krupnih pitanja, nema bez dijaloga sa nama. Ništa posebno neću reći Đukanoviću osim što ću ga podsetiti na stavove NS o tom pitanju. Očekujem da od njega čujem šta je to novo, kako DPS vidi cilj tog dijaloga. Do sada nismo mogli da saznamo šta ustvari DPS u svemu ovome hoće osim što smo slušali uopštene priče o ugroženosti Crne Gore i želji DPS za nezavisnom Crnom Gorom. Da li je cilj predsednika Đukanovića formiranje koncetracione Vlade?

- KoncetracionaVlada nije cilj. Ona je sredstvo da se postigne politički ambijent koji bi trebao da vodi razrešenju glavnog problema u Crnoj Gori. Očigledno je da postoji veliko nepoverenje koje se iskazalo i tokom izbora. Onaj ko hoće referendum i priznavanje rezultata tog referenduma, mora da prihvati da u kreiranju ambijenta za referendum moraju učestvovati sve zainteresovane strane. Dakle, koncetraciona vlada nije cilj nego sredstvo da se jasno pokaže da su iz DPS spremni da podele kontrolu nad čitavim procesom. Bez našeg učešća u vlasti, koje bi nam omogućilo da na najposredniji način kontrolišemo formiranje biračkih spiskova, ponašanje državnog aparata, posebno policije i medija, nema smisla razgovarati o našem učešću na referndumu. Do koje mere je Narodna stranka spremna na kompromis?

- Čak i u vreme kada je DPS bio na strani Jugoslavije govorili smo da je to pitanje otvoreno. Da onim referendumom iz 1992. godine pitanje državnopravnog statusa nije rešeno, da je u međuvremenu Miloševićeva vladavina to pitanje dodatno aktuelizovala. NS nikada nije bila protiv refernduma. Verujemo u vitalnost i perspektivnost državne zajednice ali takođe verujemo da će u fer uslovima ta ideja, pogotovo nakon pada Miloševića i promena u Srbiji, dobiti podršku građana. Protekli izbori su jasno pokazali da je tendencija rasta raspoloženja za nezavisnost zaustavljena i da je sada tendencija vraćanja poverenje u saveznu državu. Sve ostalo je stvar dogovora. Moramo početi od kreiranja ambijenta. U tom slučaju nije uopšte teško doći do opšteprihvaćenog zakona koji bi bio tehničko sredstvo i na kraju do dogovora o tome šta će da bude referendumsko pitanje. Otvoreni smo za razgovore i za svaki razuman kompromis. Ne razuman za nas, nego razuman za najveći broj ljudi i za nešto što bi međunarodna zajednica procenila kao razuman kompromis.

Kako kometarišete odbijanje lidera LSCG da razgovara sa predsednikom Đukanovićem?

- Ne bih ulazio u to šta je motivisalo LSCG na takav stav. Mislim da to nije dobro jer su i liberali puno puta govorili da bez saradnje sa našim blokom nema refernduma. Njima je jasno od početka da mi pod saradnjom ne podrazumevamo to da samo potpišemo pravila a prepustimo da nam manjinska Vlada to sprovodi. Liberali bi morali biti spremni na koncetracionu vladu u kojoj vidimo i njih. Da li su vanredni parlamentarni izbori jedno od rešenja krize?

- Ne odbacujemo mogućnost da ovi razgovori i nemogućnost da se nađe kompromis možda mogu da ishoduju prevremenim parlamentarnim izborima. I to je jedan od ishoda ove krize. Ako oni koji sada čine strukturu skupštine a niko nema dominantnu većinu, ne mogu da nađu kompromis, nije nelogično da se vrate mandati građanima i da se ide na nove izbore. Kako komentarišete događaje u DOS?

- Nikom nije drago što je nepunu godinu dana od kako je DOS preuzeo vlast došla kriza. Međutim to nije neočekivano. Naprotiv, mislim da je to iskaz demokratske zrelosti da se ne glumi neka koherentnost. Što se tiče odnosa Srbije i Crne Gore DOS je tu potpuno jedinstven. To se neće negativno reflektovati na ovo što je glavno u Crnoj Gori, posebno zbog toga što je DOS prihvatio platformu i što je to već ušlo u kanale državnih i političkih organa. Da li su uopšte potrebni razgovori izmedju Srbije i Crne Gore obzirom da Crna Gora nema jedinstven stav?

- Ne vidim o čemu bi mogle dve vlade razgovarati. Ako Vlada Crne Gore ide tamo sa stavom - mi smo za našu nezavisnost, normalno je da će im Srbija reće pa šta onda sa nama razgovarate o tome. Reći će im izvolite realizujte referendum, ako dobijete obavestite nas. Srbija neće uraditi ništa kako bi ometala konstituisanje Crne Gore kao nezavisne države. Znači razgovor ima smisla jedino ako sa crnogorske strane postoji spremnost da se odustane od tvrdog stava o nezavisnosti jer bi se onda tražio kompromis unutar platformi koje kruže. U suprotnom razgovori nemaju smisla a mislim da su čak i ponižavajući za Crnu Goru. Zašto bi mi razgovarali sa bilo kim o stvarima koje su naše. Samir rastoder

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.