Selaković: Uvodimo novo krivično delo “zloupotreba u javnim nabavkama” i strože kažnjavanje zločina iz mržnje

Izvor: BKTV News, 15.Dec.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Uvodimo novo krivično delo “zloupotreba u javnim nabavkama” i strože kažnjavanje zločina iz mržnje

Obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Krivičnog zakonika, ministar pravde Srbije Nikola Selaković rekao je da je izmenama tog zakona u slučaju zloupotreba predviđeno kažnjavanje i onoga ko vodi proces javne nabavke i ponuđača. Kako je naveo, propisan je i teži oblik kažnjavanja u zavisnosti od visine vrednosti javne nabavke.
“Postoji opravdanje da se uvedu određena nova krivična dela (zloupotreba u javnim nabavkama), ali i da se izvrši dekriminalizacija nekih anahronih krivičnih dela gde krivičnopravna intervencija nije nužna (nesavesan rad u privrednom poslovanju)”, rekao je ministar.
Selaković je istakao da je dekiriminalizovana kleveta i da se uvodi “obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela učinjena iz mržnje” radi strožeg kažnjavanja i bolje zaštite pojedinih grupa stanovništva.
“Iako je u okviru opštih pravila i odmeravanju kazne već predviđeno da se će sud u obzir uzeti i pobude iz kojih je delo učinjeno, pa prema tome i mržnju, ta odredba je uopštena i ne govori eksplicitno o mržnji kao otežavajućoj okolnosti, pa je bilo neophodno dopuniti važeći tekst i tom odredbom”, rekao je Selaković.
Selaković je rekao da je izmenama Krivičnog zakonika na drugačiji način određen i pojam odgovornog lica, time što se vlasnik “subjekta privrednog poslovanja” ne smatra samim tim i “odgovornim licem” osim ako ne vodi posao.
Izmenama Krivičnog zakonika se predviđa i niža granica novčanog iznosa za sitne krađe sa sadašnjih 15.000 na 10.000 dinara, rekao je Selaković i dodao da je u praksi zabeležen veliki broj slučajeva takozvane sitne krađe i da su počinioci često kalkulisali sa tim da iznos ne pređe 15.000.
“Briše se i najteži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti koji je uveden izmenama Zakona iz 2009. Taj oblik je odraz preterano represivnih težnji i ima karakteristike verbalnog političkog delikta…”, rekao je Selaković.
Propisuje se i novo krivično delo dogovaranja ishoda takmičenja, kao i krivično delo pomaganje u zloupotrebi prava na traženje azila u drugoj državi, rekao je Selaković
Izvor: vesti-online.com
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Izmene krivičnog zakonika?

Izvor: B92, 16.Dec.2012, 19:24

Beograd -- Izmenama krivičnog zakona, zloupotreba službenog položoja neće se kao krivično delo odnositi na vlasnike privatnih firmi, već isključivo na državne službenike...Krivično delo zloupotreba službenog položoja ukoliko se usvoje izmene krivičnog zakonika odnosiće se samo na državne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.