Rusi nemaju prava u Ukrajini – predsednik parlamenta Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2023, 00:27

Rusi nemaju prava u Ukrajini – predsednik parlamenta Ukrajine

Ukrajina nije voljna da prizna svoje rusko stanovništvo kao etničku manjinu niti da mu dodeli bilo kakva odgovarajuća prava, izjavio je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk u ponedeljak državnoj televiziji. Kijev je „postigao potpuno razumevanje“ o ovom pitanju sa EU, tvrdi on.
Progon ruskog govornog područja u Donbasu bio je jedan od ključnih razloga za preduzimanje vojne akcije u Ukrajini u februaru 2022. godine, navodi Moskva. Rusija nije bila sama u prigovorima na tretman etničkih manjina u zemlji. Budimpešta i Bukurešt su protestovali zbog toga što su povređena i prava etničkih Mađara i Rumuna. „Za sada u Ukrajini nema ruskih etničkih manjina i ne može ih biti“, izjavio je Stefančuk u emisiji tokom nacionalnog TV prenosa. Govornik je insistirao da se posebna prava daju samo etničkoj grupi u skladu sa „principom međusobnog poštovanja“. „Ako narod ne pokazuje poštovanje, već vrši agresiju na Ukrajinu, njegova prava treba da budu narušena na ovom polju“, izjavio je Stefančuk, govoreći o sukobu Kijeva i Moskve. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na te izjave nazvavši ih rečima „nacista 21. veka“. Jedna od retkih stvari koje nedostaju u govoru ukrajinskog zvaničnika je Hitlerov pozdrav, dodala je ona. Stefančuk je u ponedeljak izjavio da je Kijev uspeo da ubedi Venecijansku komisiju Saveta Evrope i Komisiju EU da je njegov stav po tom pitanju ispravan. „Ovde smo postigli potpuno razumevanje“, izjavio je on. Ni Brisel ni Venecijanska komisija do sada nisu komentarisali. Ranije ove godine, Venecijanska komisija je ohrabrila Ukrajinu da poboljša priznanje svojih nacionalnih manjina ako se nada ulasku u EU. Predložene reforme su uključivale objavljivanje zvaničnih državnih dokumenata na jezicima manjina, odlaganje uvođenja ukrajinskog kao glavnog jezika u škole, pružanje usluga prevodioca na ukrajinskim javnim događajima i ukidanje kvota sadržaja na ukrajinskom jeziku za manjinske medije. Trenutno, samo 10% sadržaja medijske kuće može da se emituje na jeziku manjine. Kijev „nije spreman ni da vodi raspravu” o davanju manjinskih prava Rusima na teritoriji Ukrajine, izjavio je Stefančuk tokom emitovanja, optužujući Moskvu da je izvršila „agresiju” i „genocid ukrajinskog naroda” i objašnjavajući da takvi ljudi nisu mogli bilo kakve privilegije u zemlji. U junu je potpredsednica vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina izjavila da „pojam ruske etničke manjine ne postoji u Ukrajini“. Ona je takođe optužila Moskvu da ne pokazuje dovoljno interesovanja za to pitanje da bi prava Rusa bila jasno definisana u Ukrajini. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog statusa stanovništva koje govori ruski i onih koji nisu hteli da raskinu veze sa Rusijom posle puča na Majdanu 2014. Takođe se zalagao za dodeljivanje posebnog autonomnog statusa narodu Donbasa u okviru Minskih sporazuma koji su iskočili iz koloseka. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.