Izvor: B92, 15.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rugova: Pomirenje među zajednicama je moguće

Priština -- Nerešeni status Kosova i problem Kosovske Mitrovice, koja je četiri godine nakon rata i dalje podeljena po etničkoj liniji, otežavaju međetničke odnose na Kosovu, ali je pomirenje moguće, ocenili su učesnici jednog skupa koji se danas održava u Prištini. Na petom okruglom stolu koji je na temu "Albanci i njihovi susedi" organizovao njujorški Projekat za međuetničke veze, okupili su se najuticajniji politički lideri na Kosovu.

Predsednik Kosova Ibrahim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rugova rekao je da je pomirenje među zajednicama moguće, ali da je za to potrebno vreme i oprezno delovanje. "Mislim da treba da se koncentrišemo na zaštitu i podršku etničkim grupama na Kosovu. Tako se stvara tolerantno društvo i razumevanje. Danas možemo reći da je Kosovo fizički multietničko, ali da ostaje da na tome još više radimo", rekao je Rugova. Kosovski predsednik je kazao da treba priznati čijenjicu da na Kosovu nakon rata "svih ima manje" i da treba izvući pouke iz zajedničkog života. "Pitanje statusa svakako utiče na to. Mislim da će priznanje nezavisnosti Kosova doprineti poboljšanju ekonomskih, demokratskih i međuetničkih odnosa i da će smiriti region", rekao je Rugova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.