Subota, 15.11.2003.

18:19

Rugova: Pomirenje među zajednicama je moguće

Izvor: Beta

Default images

Nerešeni status Kosova i problem Kosovske Mitrovice, koja je četiri godine nakon rata i dalje podeljena po etničkoj liniji, otežavaju međetničke odnose na Kosovu, ali je pomirenje moguće, ocenili su učesnici jednog skupa koji se danas održava u Prištini. Na petom okruglom stolu koji je na temu "Albanci i njihovi susedi" organizovao njujorški Projekat za međuetničke veze, okupili su se najuticajniji politički lideri na Kosovu.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova rekao je da je pomirenje među zajednicama moguće, ali da je za to potrebno vreme i oprezno delovanje. "Mislim da treba da se koncentrišemo na zaštitu i podršku etničkim grupama na Kosovu. Tako se stvara tolerantno društvo i razumevanje. Danas možemo reći da je Kosovo fizički multietničko, ali da ostaje da na tome još više radimo", rekao je Rugova. Kosovski predsednik je kazao da treba priznati čijenjicu da na Kosovu nakon rata "svih ima manje" i da treba izvući pouke iz zajedničkog života. "Pitanje statusa svakako utiče na to. Mislim da će priznanje nezavisnosti Kosova doprineti poboljšanju ekonomskih, demokratskih i međuetničkih odnosa i da će smiriti region", rekao je Rugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: