Izvor: Blic, 06.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje nam uzmu četiri miliona evra

Godišnje nam uzmu četiri miliona evra

Parlamentarne stranke u Srbiji na ime jednog poslaničkog mesta mesečno dobijaju oko 1.000 evra i još oko 800 evra za to što su ušle u parlament, pa se može izvesti računica po kojoj poslanik u Skupštini Srbije, po budžetu Republike Srbije, vredi 1.800 evra.

Devetoro poslanika SPO koji su najavili formiranje nove stranke koju će predvoditi dva kopredsednika - Veroljub Stevanović i Vojislav Mihailović, na osnovu toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo bi da iz budžeta Vlade Srbije budu 'dobri' oko 16.200 evra mesečno. Stranka koja svoju snagu nije oprobala na izborima tako će primati više od milion i trista hiljada dinara mesečno na ime učešća u radu Skupštine Srbije, što je bio povod da se raspitamo koliko u stvari stranke koštaju građane koji su ih birali, a čija je prosečna plata oko 193 evra. Odluka Ustavnog suda Srbije da poslanici budu gospodari mandata, a ne stranke, sigurno će dovesti do novih preraspodela u okviru budžeta predviđenog za parlamentarne stranke. Dodatnih sredstava neće biti već će parlamentarci dobiti nešto manje novca.

U budžetu Srbije za 2005. godinu izdvojeno je 330 miliona dinara za parlamentarne stranke, što iznosi oko 27 miliona dinara mesečno. Od te sume, 8.250.000 dinara mesečno se deli na iste delove svim strankama koje su u parlamentu, a kojih će, ako uračunamo 'novi SPO', biti 14, što znači da će svaka dobiti po 589.285 dinara mesečno ili 7.186 evra.

Preostali novac deli se po broju mandata, pa ako se 19.500.000 dinara koji se mesečno izdvajaju u tu svrhu podeli sa 250 poslaničkih mesta, dolazimo do iznosa od 78.000 dinara po poslaniku, što znači da jedan mandat, po zvaničnom kursu, vredi 950 evra.

Među sada 14 stranaka koje dele novac nalaze se i SDU, Socijalno-liberalna partija Sandžaka, Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, Srpska liberalna stranka sa po jednim poslanikom, dok GSS ima dva, a SDP tri poslanika.

Marko Blagojević, portparol CeSID, za 'Blic' kaže da umnožavanje stranaka u parlamentu nije protivzakonito, a da svaka rasprava na ovu temu na kraju ide u pravcu opravdanosti odluke USS.

- Kada se pojavi nova stranka, to samo znači da se iznos koji dobija svaka stranka smanjuje - objašnjava Blagojević.

Generalni sekretarijat Skupštine Srbije, prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, mesečno dostavlja podatke Trezoru NBS o broju poslanika i njihovoj stranačkoj pripadnosti, na osnovu čega Trezor mesečno isplaćuje novac partijama.

Međutim, upućeni tvrde da iznosi koji se dobijaju na osnovu broja poslaničkih mesta u parlamentu nekad idu naruku partijama sa manjim brojem poslanika. Naime, kvote na osnovu kojih se određuju iznosi promenljive su u toj meri da izdvajanja iz budžeta za stranku koja ima jednog poslanika mogu da dostignu i više od 500.000 dinara. N. M. Jovanović - I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.