Dačić: Srbija uradila sve za poglavlja 23 i 24

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2016, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija uradila sve za poglavlja 23 i 24

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Parizu da je Srbija uradila sve što se od nje tražilo u pristupnim pregovorima za otvaranje poglavlja 23 i 24 i da bi saglasnost za otvaranje poglavlja predstavljao pohvalu i ohrabrenje Srbiji za sve napore koje je učinila u procesu evropske integracije.

"Sada je red na Evropi da nam jasno kaže da li je za nju to dovoljno. Da li nas vidi kao svoj deo ili ne", rekao je Dačić u obraćanju na sastanku ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji se održava u Parizu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je rekao - pre nego što je stigla zvanična potvrda vesti da je Hrvatska takođe dala saglasnost na otvaranje dva poglavlja, da su od hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača stigle dobre vesti, da je moguće da će Hrvatska dati saglasnost da se nastavi sa otvaranjem poglavlja 23 i 24.

"Takav razvoj događaja bi predstavljao ohrabrenje da se stvari kreću u dobrom pravcu. To bi, takođe, bila pohvala Srbiji za sve napore koje je uložila u proces evropske integracije", rekao je Dačić.

Iako su nedavni događaji i "bregzit" poslali veoma loše poruke, rekao je Dačić, očekivanje je da će evropska perspektiva regiona ostati na agendi EU.

On je dodao da je Srbija, mada je nedavno prošla kroz izborni proces, nastavila sa sprovođenjem evropske integracije.

"Proces pristupnih pregovora sa EU opterećen je mnogim iskušenjima, ali je Srbija čvrsto rešena da nastavi svoje putovanje. Upravo u vreme "bregzita", kada je poljuljana vera u Evropu, EU je Srbiji poslala apsolutno neprihvatljivu poruku", ocenio je Dačić.

"Srbija je uložila veliki napor u sprovođenje političkih i ekonomskih reformi, na planu očuvanja regionalne stabilnosti, a EU je donela odluku da nastavi pregovore sa Turskom i Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom. Kakva je to poruka? Kako mi da je shvatimo?", zapitao je Dačić.

Dačić je u obraćanju izrazio zahvalnost francuskim partnerima na organizovanju trećeg Samita o Zapadnom Balkanu navodeći da je time ponovo potvrđena posvećenost i interes da se naš region približi ostatku Evrope i tako učini vidljivijim i bolje povezanim.

"Povezivanje ljudi, povezivanje regiona i povezivanje ekonomija najvažniji je zadatak koji smo na sebe preuzeli, rešavajući svaki izazov na putu, koji je započeo u Berlinu, preko Beča, a evo nas sada i u Parizu, gradu svetlosti", poručio je Dačić.

On je istakao i da su svi saglasni da bi ključna reč na Samitu trebalo da bude - isporučivanje rezultata.

"Svi smo se obavezali na to da ćemo unaprediti našu regionalnu saradnju, sprovesti brojne mere koje treba da nam obezbede velike infrastrukturne projekte u oblastima saobraćaja i energetike, olakšati trgovinu među nama i - želeo bih da naglasim ono što je svakako najvažnije - izvesti naše najmlađe naraštaje na „put zajedničke svetle budućnosti".

Dačić je istakao i da su Srbija i region uložili napore u jačanje saradnje na raznim poljima, posebno među mladima.

"U tom smislu, inicijativa premijera Vučića u okviru Berlinskog procesa za osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) predstavljala je pravu uspešnu priču koja je izuzetno dobro primljena kod njegovog albanskog kolege i drugih partnera na Zapadnom Balkanu", ocenio je Dačić.

On je izrazio uverenje da će Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koji će biti potpisan danas, predstavljati značajan korak napred.

"Srbija je dala ogroman doprinos stvaranju Kancelarije i ponosna je što je od početka čvrsto podržavala ovaj proces", rekao je Dačić.

On je naveo i da je uloga Srbije tokom migrantske krize veoma dobro ocenjena od strane regionalnih i drugih međunarodnih partnera i da je Srbija od početka krize verovala u zajedničko evropsko rešenje, uz očekivanje da bi se ono moglo brzo primeniti.

Govoreći o terorizmu, Dačić je rekao da su na zapadnom Balkanu prisutne i određene pretnje, pre svega, kako je rekao, uvezene iz inostranstva, ali koje su, na žalost, naišle na pogodno tle.

Obrazovanje, integracija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava su od ključnog značaja, smatra Dačić.

On je takođe izrazio žaljenje zbog gubitka života u terorističkim napadima u Parizu, Briselu, Istanbulu ili kada je oboren avion sa ruskim turistima i poručio da strah neće nadvladati.

"Opredeljeni smo za mir, stabilnost, saradnju, pomirenje i razumevanje i ne tražimo ništa više od toga, ni od koga, pa ni od Evrope", naveo je Dačić, dodajući da Srbija poštujemo dogovore, i očekuje da ih i svi ostali poštuju i da, ako uradi sve što je predviđeno, ne bude zbog toga ni na koji način kažnjena.

"Sada je red na Evropu da nam jasno kaže da li je za nju to dovoljno. Da li nas vidi kao svoj deo ili ne", zaključio je.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Srbija veruje u budućnost EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Parizu da Srbija još uvek veruje u budućnost EU i u razum i dobru volju svih, kao i da će evropska perspektiva regiona i dalje biti jedan od prioriteta EU..."Iako su nedavni događaji i Bregzit poslali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.