Dačić: Ništa ne govori da je Potežica stradao u pokušaju otmice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ništa ne govori da je Potežica stradao u pokušaju otmice

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nikakvi izveštaji ne govore o tome da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica stradao u pokušaju otmice, kako se spekuliše u pojedinim medijima, već je reč o saobraćajnoj nesreći i poručio da ambasada ne može da bude zatvorena, već može da bude premeštena.

"On je nastradao u saobraćajnoj nesreći i treba smiriti razne priče koje možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da vidimo u medijima, da je on stradao u pokušaju otmice. Nikakvi izveštaji o tome ne govore. Mi smo pre nekoliko meseci njemu dali nalog da većinu svojih aktivnosti izmesti u Tunis, iz bezbednosnih razloga, i on je u Tunisu nažalost i poginuo", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu, nakon što je otvorio Sajam Poljoprivrede.

Upitan zašto je Potežica ostao u Libiji i da li namerava da zatvori našu ambasadu u toj zemlji, Dačić je rekao da ambasada ne može da bude zatvorena, i naveo da je Libija držala svoju ambasadu u Beogradu, kada je on bio bombardovan i da to ne zaboravljamo, kao i da je danas u Beogradu 24 libijskih diplomata.

Dačić je dodao i da Srbija ima svoje spoljnopolitičke, državne i nacionalne interese kad je reč o našim amabasama, kao i da se intenzivno razmišlja šta da se radi sa nekim nasim ambasadama - u Siriji, Iraku, Libiji, zatim sa ambasadom u Tunisu i drugim zemljama gde su veoma česti terororistički akti.

"U tom smislu smo smanjili broj prisustva naših ljudi, tamo su bila samo dvojica. Treba reći niko nije nastradao u Tripoliju, tamo nema sukoba i ne postoji opasnost, a ima trenutno 28 stranih ambasada u Libiji. Dakle, toliko o tome", rekao je Dačić.

Upitan da li je Potežica tražio izmeštanje ambasade u Tunis, Dačić kaže da nije i da se sam Potežica, koji je službovao na opasnim mestima, prvi protivio zatvaranju naše ambasade u Libiji.

"Ali, to je sada nebitno, ono što je važno to je da se sagleda bezbednost... Mi imamo dosta naših ljudi tamo koji žive i rade, više od 500. Oni ne poštuju naše preporuke da se ne ide u Libiju, a onda se žale. Sećate se koliko su se žalili na Potežicu da ne može da pomogne kad je neko uhapšen ili otet. Ne možemo u isto vreme i da zatvorimo ambasadu i da zadovoljimo zahteve građane koji tamo odlaze i koji tamo žive", rekao je Dačić.

U tom smislu, dodao je da smatra da je rasprava o tome da li je trebalo zatvoriti ambasadu bespredmetna, te da se odluke o tome donose i na bezbednosnom i na političkom nivou.

"Niko nije tražio ostavku ministra spoljnih poslova Kine zbog toga što su dvojica njihovih diplomata stradali u Beogradu prilikom bombardovanja Srbije, to je bio politički gest. Isto tako je i Libijska ambasada tada, u najtežim danima za Srbiju, bila otvorena i to ne zaboravljamo", rekao je Dačić.

"Mi imače, imamo tamo samo jednog diplomatu trenutno i otići će još jedan kao ispomoć, a najveći deo svojih aktivnosti će morati da obavljaju kao sve druge ambasade - u Tunisu", rekao je Dačić.

Upitan šta je do sada uradila komisija kad je reč o pogibiji dvoje službenika naše ambasade u Libiji, Dačić je rekao da to nema nikakve veze jedno sa drugim i da ne bi trebalo mešati teme.

"Pošto je Potežica bio ambasador u to vreme, sada nije svrsishodno govoriti o ovome. U ponedeljak će biti sahrana Potežice, pa ćemo kasnije razgovarati", rekao je Dačić.

Tadić traži da se Vučić izjasni

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić danas je ponovo zatražio da se premijer Aleksandar Vučić izjasni o pogibiji službenika srpske ambasade u Libiji.

On je u saopštenju dodao da, nakon što je troje naših diplomata u proteklih godinu dana izgubilo živote u Libiji, premijer nije smenio šefa diplomatije Ivicu Dačića.

Tadić navodi da Vučić i dalje ne reaguje na "direktnu odgovornost ministra u njegovoj vladi za pogibije naših diplomata", kao i da "nije ispunio obećanje dato u februaru prošle godine da će predložiti zatvaranje ambasade u Libiji", piše u saopštenju SDS.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISTRAŽUJEMO Potežica pre pogibije tražio da se ambasada preseli u Tunis

Izvor: Blic, 13.Maj.2017

U Libiji je za manje od godinu i po pod još nerasvetljenim okolnostima život izgubilo troje službenika Ministarstva spoljnih poslova. Kako "Blic" saznaje, i ambasador Oliver Potežica tražio da se ambasada preseli u Tunis...Dok porodice isprva otetih, a potom ubijenih dvoje službenika ambasade,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.