Brnabić se sastala sa šeikom Al Maktumom, prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 03:37

Brnabić se sastala sa šeikom Al Maktumom, prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija

Premijerka Ana Brnabić i ministar za kabinetske poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Al Abdulah Al Karkavi potpisali su u Dubaiju Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade. Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed Al Maktuma, zamenika vladara Dubaija.

Potpisanim memorandumom se unapređuje razmena znanja i iskustva, u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nauka. Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018. godine, razvili sa 11 država.

Sa šeikom Al Maktumom, Brnabić je razgovarala o bilateralnoj saradnji, o razvoju veštačke inteligencije, završenom EXPO-u i novim tehnologijama. Ovo je prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija na visokom nivou.

Po završetku sastanaka, Brnabić je zajedno sa Jasirom Al Nagbijem, pomoćnikom direktora za liderstvo i državne kapacitete obišla Emirates Towers, u okviru kojeg su smeštene kancelarije koje su fokusirane na veštačku inteligenciju, nauku, obrazovanje i inovacije. U obilasku sa premijerkom bio je i ministar za inovacije Nenad Popović.

Najviše vremena tokom obilaska, izdvojeno je za obilazak Akcelatora, Vladinog tela koje je otvoreno 2016. godine i u kojem se rešavaju pitanja koja su multisektorska i u kojem se traži rešenja problema, i to u periodu od 100 dana.

Na kraju posete Dubaiju, Brnabić obilazi Muzej budućnosti, zajedno sa državnim ministrom za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar bin Sultan Al Olamom. Muzej budućnosti je otvoren u februaru ove godine, a zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionicu za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

Brnabić: Potez za prijem u članstvo Savet Evrope, vrhunac cinizma Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da zahtev koji je Priština podnela za ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope predstavlja kršenje svih, do sada potpisanih sporazuma, pre svega Vašingtonskog sporazuma, sto, kako kaže, i nije čudno nakon desetogodišnjeg kršenja i neimplementacije Briselskog sporazuma.

" Ovaj njihov potez za prijem u članstvo saveta Evrope, je vrhunac cinizma" rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Dubaiju gde je danas ranije potpisala sa ministrom za kabinetske poslove Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Al Abdulah Al Karkavom Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade.

Oni su prekršili Vašingtonsnki sporazum, konstatovala je i istakla da će Srbija nastaviti sa kampanjom otpriznavanja tzv. nezavisnosti Kosova od strane onih zemalja koje su ih priznale.

"O svemu ostalome će se razgovarati na sednici Saveta nacionalne bezbednosti, rekla je ona, odgovarajući na pitanje srpskih medija o tome kakav će odgovor Srbije biti na ovaj potez Prištine

Brnabić je član saveta za nacionalnu bezbednost, ali sutrašnjoj sednici, kako kaže neće moći da prisustvuje,jer sutra završava posetu Dubaiju.

Ubrzo i akcioni plan za realizaciju saradnje sa UAE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju, gde je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisan Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade u oblasti digitalizacije, da ćemo već tokom naredne sedmice imati razarađen akcioni plan za njegovu primenu.

"Dogovorili smo se da već tokom sledeće nedelje imamo najkonkretniji akcioni plan kako ovo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru", rekla premijerka novinarima iz Srbije nakon potpisivanja memoranduma.

Istakla je da je karakteristično za Srbiju i UAE što dve zemlje dele istu viziju budućnosti - šta su najvažnije stvari i prioriteti u budućnosti. To je svakako digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj, nauku, i sve ono što može da utiče da smo mi društvo čiji je razvoj zasnovan na inovacijama", rekla je premijerka Brnabić nakon potpisivanja memoranduma i održanih sastanaka.

Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018. godine, razvile sa 11 država.

Premijerka Brnabić potpisala je memorandum sa ministrom za kabinetske poslove UAE Muhamedom bin Al Abdulah Al Karkavijem.

Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed Al Maktuma, zamenika vladara Dubaija.

Potpisani memorandum predviđa razmenu znanja i iskustva, u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava i nauka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabićeva se potpredsednikom Vlade UAE

Izvor: RTS, 12.Maj.2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa šeikom Maktum bin Muhamed el Maktumom, potpredsednikom Vlade, ministrom finansija UAE i zamenikom vladara Dubaija. . Sastanak premijerke Brnabić je prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija na tom nivou, a razgovoru...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.