Zar su Srbi džaba ginuli?!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2018, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zar su Srbi džaba ginuli?!

Među zastavama brojnih zemalja, učesnicima Velikog rata, pod svodovima katedrale Notr-Dam u Parizu, u subotu se zavijorila i ona koja predstavlja samoproglašeno Kosovo. Kosovski ambasador u Francuskoj Kendrim Gaši pohvalio se slikom iz čuvene bazilike. "Zastava Kosova prvi se vijori u Notr-Damu u okviru komemoracija 100 godina od završetka Prvog svetskog rata", napisao je Gaši na svom Tviter nalogu.

U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je dobar deo javnosti bio neprijatno iznenađen slikom iz Bogorodičine crkve u Parizu. Francuzi, veliki srpski saveznici iz Prvog svetskog rata, u svojoj najpoznatijoj katedrali, okačili su zastavu samoproglašenog Kosova. Srbi su zbunjeni. Kosovo nije postojalo kao posebna država u vreme Velikog rata, a njegovu samoproglašenu državnost i otcepljenje od Srbije i danas osporava najveći broj zemalja, među kojima je i Vatikan.

Srbija, jedna od država pobednica i procentualno najveća stradalnica u Velikom ratu, danas vodi veliku diplomatsku bitku da sačuva svoj teritorijalni integritet i ovakvim gestom kao da se šalje poruka da su svi položeni životi Srba na strani saveznika bili uzaludni!

Gorko saznanje ne može da ublaži ni nastojanja savremene Evrope da se posla dva velika rata izmiri i da u obeležavanju okončanja ratnih sukoba učestvuju podjednako i pobednici i poraženi, i okupatori i okupirani.

Ne umiruje ni činjenica da je postavljanje kosovske zastave u Notr-Damu odluka crkvenih vlasti. Naime, kako kažu u katedrali, pre jednog veka Notr-Dam je bio u bojama saveznika, a sada su okačene zastave zemalja koje je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao na komemoraciju povodom stogodišnjice od okončanja rata.

Drugim rečima, iako Vatikan nije priznao Kosovo, crkvene vlasti Notr-Dama sledile su odluku šefa franuske države da pozove predstavnike mnogih država, među njima i poraženih u ratu, Nemačke, Austrije, Mađarske, ali i predsednika otcepljenje srpske pokrajine Hašima Tačija.

Podsećamo, 11. novembra u francuskoj prestonici će biti održana komemoracija povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, čiji će domaćin biti Makron. Poziv za skup su dobili brojni šefovi država i vlada, među kojima i Hašim Tači.

Nekadašnji komandant terorističke OVK će tako biti rame uz rame sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a srpski mediji su čak nagađali da će se na marginama ovog skupa nastaviti pregovori Beograda i Prištine, koji su već mesecima u blokadi.

- Ovo je tek početak poniženja koje će svoj vrhunac doživeti 11. 11. Tada će u Parizu, rame uz rame sa šefovima država zemalja pobednica u Velikom ratu, stajati i predsednik 'Kosova'. Srbija to može da spreči. Ali plan je drugačiji... - oglasio se na svom Tviter nalogu predsednik opozicone Narodne stranke i nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Bilo da je mit ili ne, ali kao deo francusko-srpskog prijateljstva, u Srbiji se još prepričava da su se zvona Notr-Dama oglasila nakon Kosovskog boja 1389. godine. Čuvena katedrala zvonila je tada u slavu velike hrišćanske pobede nad Turcima i islamom koji je ozbiljno zapretio hrišćanskoj Evropi.

Kako su primetili izveštači, zastava Kosova nije obeležena zvezdicom, što bi prema ranije postignutom sporazumu trebalo da se primenjuje na svim međunarodnim skupovima na kojima učestvuje Kosovo, do okončanja pregovora Beograda i Prištine o konačnom statusu otcepljene pokrajine. Ostaje da se vidi da li će ispred funkcije Hašima Tačija 11. novembra stajati natpis Kosovo sa ili bez zvezdice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.