Večeras se otvara Fondacija Bokšan-Omčikus u Mihizovoj 11

Izvor: Blic, 23.Nov.2011, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras se otvara Fondacija Bokšan-Omčikus u Mihizovoj 11

Prostor na Dorćolu u Mihizovoj ulici broj 11 nosiće od večeras (19) naziv Fondacija Kosa Bokšan - Petar Omčikus. Prva izložba koja se istovremeno otvara je posvećena Kosi Bokšan, a pripremio ju je Savo Popović.

Slikarka Kosara Bokšan (1. januar 1925, Berlin – 21. novembar 2009, Beograd) već dve godine nije sa nama.. Bila je jedan do naših najznačajnijih živih slikara i dugogodišnji životni saputnik Petra Omčikusa koji je ovu galeriju od stotinak kvadrata kupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nakon sto je prodao Kosin pariski atelje.

Fondacija Kosara Bokšan - Petar Omčikus sadrži oko 300 radova ovih umetnika i životnih saputnika, dvesta njenih i stotinak njegovih, dopremljenih iz Pariza Tako ce njihov opus biti pohranjen u Beogradu, iako su dobar deo života oboje proveli u Parizu, i to u ulici koja nosi ime pisca Mihiza s kojim su se družili.

- Kosa Bokšan je morala da slika. To je bio stav. Bez kalulisanja, mistifikovanja i(li) odgonetavanja produženog značenja slike u njenom imenu. Najčešće slikama i nije davala nazive – one su bile to što jesu same po sebi.

Ona je kroz decenije svog stvaralaštva stalno žurila do dopre do neke zamišljene idealne slike: slikala je na sargiji, na finom platnu, na dobro i loše prepariranim podlogama, na kartonu.

Sa nekih se zbog te žurbe i straha da se neće stići sve reći što je nužno boje već krune. I, mada niked glasno nije izgovorila ono što je Tomas Man rekao za svoje knjige: „Sudite o tome kako hoćete i morate, ali one su uvek bile dobre partiture" – Kosara Bokšan je čvrsto stajala na liniji obrane svog dela - kaze Savo Popović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.