Izvor: Glas javnosti, Beta, 28.Mar.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Napoleonove Žozefine prodato za 86.000 evra

FONTENBLO - Pismo Žozefine de Boarne, prve žene francuskog vladara Napoleona Bonaparte, u kojem ona najavljuje "gotovo je, on abdicira" prodato je juče na aukciji nedaleko od Pariza za 86.745 evra.

Na aukciji održanoj u Fontenblou, južno od Pariza, jedan francuski kolekcionar ponudio je zbirku od 50 pisama Žozefine (1763-1814) i još oko 400 dokumenata vezanih za nju ili period Francuske revolucije i prvog carstva.

Spisi su prodati za ukupnu sumu od 700.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << evra što je, prema rečima predstavnika francuske aukcijske kuće Ozena, "dvostruko više od očekivanog".

"Ovo je trijumf, to znači da se u celom svetu interesuju za Žozefinu, jer su na aukciji učestvovali i Amerikanci, Englezi, Nemci, Rusi i Švajcarci", što lično što putem telefona, rekao je predstavnik aukcijske kuće Žan-Pjer Ozena.

Napoleon Bonaparta, francuski vojskovođa i car, oženio se 1796. godine Žozefinom de Boarne. Ona je 1804. proglašena za caricu, ali je 1809. bila primorana da se razvede jer nije mogla da Napoleonu rodi potomstvo.

Njeno pravo ime je bilo Roz, ali ga je malo pre braka promenila u Žozefin, na nagovor Napoleona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.