Notr Dam i požar: Počinje uklanjanje istopljenih skela na katedrali

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 18:36

Notr Dam i požar: Počinje uklanjanje istopljenih skela na katedrali

Pogledajte fotografije iz Pariza koje pokazuju kako izgleda uklanjanje skela sa katedrale.

Započeti su delikatni radovi na uklanjanju istopljenih skela sa katedrale Notr Dam u Parizu.

Skele oko katedrale su bile postavljene kada je požar izbio u aprilu prošle godine, prenosi Hju Skofild BBC reporter iz Pariza. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Toranj se srušio i skele su ostale, ali su se u požaru istopile usled velike toplote i zalepile za zdanje, kao veliki metalni parazit.

Sada počinju radovi na uklanjanju skela, odnosno delikatno odsecanje metala koji teži 20 tona. Oštećena skela je okružena još većim, a dovučen i veliki kran.

Timovi radnika vise na užadima na visini od 40 do 50 metara i koriste električne testere za odrezivanje slepljenog materijala, deo po deo.

Katedrala još uvek nije bezbedna i kada se ova operacija završi za nekih tri ili četiri meseca, može se razmišljati o pravom odgovoru na katastrofu koja se dogodila: rekonstrukciji i možda restauraciji.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Notr Dam i požar: Počinje uklanjanje istopljenih skela na katedrali

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2020

Pogledajte fotografije iz Pariza koje pokazuju kako izgleda uklanjanje skela sa katedrale...EPA..Započeti su delikatni radovi na uklanjanju istopljenih skela sa katedrale Notr Dam u Parizu...Za obnovu katedrale Notr Dam spremno 600 miliona evra U fotografijama: Notr Dam polako vraća stari sjaj Sva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.