Izvor: Radio 021, 09.Jun.2020, 19:03

Notr Dam i požar: Počinje uklanjanje istopljenih skela na katedrali

Pogledajte fotografije iz Pariza koje pokazuju kako izgleda uklanjanje skela sa katedrale.

EPA

Započeti su delikatni radovi na uklanjanju istopljenih skela sa katedrale Notr Dam u Parizu.

Za obnovu katedrale Notr Dam spremno 600 miliona evra U fotografijama: Notr Dam polako vraća stari sjaj Sva blaga Notr Dama EPA

Skele oko katedrale su bile postavljene kada je požar izbio u aprilu prošle godine, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Hju Skofild BBC reporter iz Pariza.

EPA

Toranj se srušio i skele su ostale, ali su se u požaru istopile usled velike toplote i zalepile za zdanje, kao veliki metalni parazit.

Reuters

Sada počinju radovi na uklanjanju skela, odnosno delikatno odsecanje metala koji teži 20 tona. Oštećena skela je okružena još većim, a dovučen i veliki kran.

EPA

Timovi radnika vise na užadima na visini od 40 do 50 metara i koriste električne testere za odrezivanje slepljenog materijala, deo po deo.

Katedrala još uvek nije bezbedna i kada se ova operacija završi za nekih tri ili četiri meseca, može se razmišljati o pravom odgovoru na katastrofu koja se dogodila: rekonstrukciji i možda restauraciji.

AFPEPA

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.