Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Feb.2021, 22:28

Google će zbog autorskih prava francuskim medijima platiti 76 miliona dolara

PARIZ – Kompanija Google se saglasila da grupi francuskih medija tokom naredne tri godine plati 76 miliona dolara nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u koje je imala uvid agencija Rojters

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će sa svakim >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << od njih pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Google pristao da plati deset miliona dolara toj istoj grupi medija u zamenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor.

Prema tom sporazumu, navodi Rojters, najviše novca, 1,3 miliona dolara dobiće pariski “Mond“, a najmanje 13.741 dolara lokalni izdavač La Voix de la Haute Marne.

Google je odbio da komentariše finansijske aspekte tog sporazuma, koji je postignut nakon što je Francuska izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije, o takozvanim „susedskim pravima“.

Mera primorava Google i druge velike internet platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informativne usluge onlajn, piše Rojters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu deo dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da nije u skladu sa zakonom.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.