SAD: Guverner Kristi uvredio Srbe, uništio političku karijeru

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jan.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Guverner Kristi uvredio Srbe, uništio političku karijeru

Direktorka vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom Slavka Drašković protestovala je zbog negativne izjave o Srbima guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija.

Zbog postupka Kristija reagovala je srpska dijaspora u SAD i tražila izvinjenje jer je Marka Sokolića, gradonačelnika mestašca Fort Li, nazvao "malim Srbinom".Od srede Njujork i Nju Džersi potresa afera u čijem se sedištu našao Kris Kristi, potencijalni kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << republikanaca na izborima 2016. godine, u kojima su Srbi kao i Hrvati pomenuti tek uzgred.Na juče održanoj konferenciji za novinare u Nju Džersiju koja je trajala gotovo dva sata Kristi je govorio o aferi i spornoj odluci njegovih saradnika da zatvore dve trake mosta Džordž Vašington koji povezuje Njujork sa gradićem Fort Li. Krisit je govorio da nije znao za poteze koje su u septembru načinili njegovi saradnici koji su u međuvremenu smenjeni.Američka štampa dva dana bruji o ovom skandalu ističući u prvi plan da je još jedna potencijalno uspešna politička karijera koja se prognozirala za Krisa Kristija ovom aferom uništena.U fokusu im uopšte nisu ni Srbi i Hrvati osim u prenošenju prepiske Krisitjevih saradnika u kojoj se za gradonačelnika Fort Lija Marka Sokolića kaže da "za malog Srbina sledi teški novembar". Američki mediji ističu da je Sokolić u stvari hrvatskog porekla, ali da su zbog prezimena na ić Krisitejvi sada već bivši saradnici pomislio da se radi o Srbinu.Srpska dijaspora u SAD međutim traži izvinjenje."Ne smemo dozvoliti da se svako prezime koje se završava na 'ić' identifikuje sa lošim i pogrdnim, i da kao u ovom slučaju, postane žrtva predrasuda i predubedjenja kada je u pitanju srpski narod", navela je Slavka Drašković.Prema njenim rečima, Srbija i Srbi su od rata devedesetih godina izgubili medijsku kampanju a time i dobro ime i ugled koji su krasili Srbe i Srbiju. "Ovaj incident govori da su i dalje prisutne predrasude i uvrede srpskog naroda, a Srbi su ostali 'loši momci'.Srbiji je potrebna odluka, dobra lobi firma i pomoć srpske dijaspore kako bi informacije o Srbiji i srpskom narodu vratile dobro ime Srbije, kao i što su bile pre raspada bivše zemlje, a posebno u vreme formiranja te bivše zemlje i završetka Prvog svetskog rata, čija se godišnjica obeležava", navela je ona.Slavka Drašković je prenela i protest srpske dijaspore u SAD koja je ocenila da je zbog takvih ispada ponižavajuće biti Srbin u Americi, iako je veliki broj Srba dao doprinos američkoj kulturi i životu, medju kojima Nikola Tesla i Mihajlo Pupin.Slavka Drašković je kazala da srpska dijaspora sa pravom traži izvinjenje Kristija, ali da se ne mogu izboriti sami, bez saradnje sa maticom."Zbog toga ova Vlada preduzima aktivniju, transparentniju i jaču politiku prema dijaspori. Ovakva politika treba da bude dugoročna i dosledna i da se ne menja prilikom političkih promena u zemlji, kako bi se nastavio kontinuitet u saradnji sa dijasporom", ocenila je Slavka Drašković.Foto: Beta/AP Photo/Office of Gov. Chris Christie, Tim LarsenIzvor: B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.