Izvor: Politika, 02.Sep.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došao sam po pehar

„To želim da stavim do znanja u svakom meču i svakom poenu”, kaže najbolji teniser sveta posle lake pobede protiv Portugalca Souse. – Danas sa Špancem Granoljersom za 18. uzastopno gren slem četvrtfinale

Od izveštača „Žurnala”

Njujork – Sigurnim korakom Novak Đoković gazi ka petom finalu na Ju-Es openu. Portugalac Žoao Sousa napustio je stadion >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Artur Eš” sa četiri osvojena gema 6:0, 6:2, 6:2 za sat i 40 minuta.

Najbolji teniser današnjice danas će za prolaz u 18. uzastopno gren slem četvrtfinale igrati protiv Španca Marsela Granoljersa, koji je u pet setova slomio otpor Amerikanca Smičeka.

Srpski as je bio prilično raspoložen na konferenciji za novinare. Kada je ušao u salu čučnuo je pored čoveka koji kuca njegove odgovore na engleskom jeziku. Udario je par puta u mašinu na oduševljenje prisutnih predstavnika medija. Sa osmehom je počeo da odgovara na pitanja.

Vrlo brzo i lako ste savladali Sousu?

– Što brže to bolje. Vrlo mi je važno da protiv slabije rangiranih igrača, koji nemaju šta da izgube, dobro počnem meč. U duelu sa Sousom sa bio maksimalno skoncentrisan za svaki poen. Nisam hteo ništa da prepustim slučaju. Tek je na početku drugog seta osvojio prvi gem. Bio sam fokusiran od prvog do poslednjeg poena i to mi je donelo lako pobedu.

Da li ima neki segment igre, koji bi voleli da unapredite za naredne mečeve?

– Definitivno servis. Kako turnir bude odmicao, sve će mi više trebati tih takozvanih „lakih” poena posle dobrog servisa.

Naredni protivnik je Španac Granoljers. Igrali ste do sada jednom. Pobedili ste ga lako na Australijskom openu 2011.

– Sa razlogom je stigao u osminu finala. Ima čudnu tehniku i često izlazi na mrežu. Može da bude veoma nezgodan. Jasno je da sam u tom meču favorit. Neki će možda reći da mi se otvorio žreb. Međutim, meni imena rivala nisu toliko važna. Svaki meč prihvatam kao najveći mogući izazov. Došao sam u Njujork da se borim za pehar i to želim da stavim do znanja u svakom poenu.

U duelu sa Sousom relativno često ste izlazili na mrežu. Šta mislite da treba da popravite u tom delu svoje igre?

– Najteže mi je da napravim viner iz voleja – nasmejao se Srbin – Očigledno je da nisam samouveren na mreži kao na osnovnoj liniji, ali radim na tome. Provodim mnogo vremena vežbajući igru na mreži, jer sam svestan da imam tu još mnogo prostora za napredak.

Poznati ste kao igrač koji je skoro podjednako dobar i u kada napada i kada se brani. Šta vam više leži?

– Zavisi od situacije. Moja igra je vezana za osnovnu liniju i tu se osećam najbolje. Nekada volim da sam na liniji i da hvatam loptu u penjanju. Nekada mi odgovara da se branim. Da bi bili na vrhu morate da imate oba segmenta kvalitetna. Mislim da je ključna stvar za uspeh u muškom tenisu prelazak iz odbrane u napad. Mislim da Nadal, Marej, Federer, ja i još nekoliko tenisera to jako dobro radimo. Igra stalno napreduje i morate da budete kompletan igrač, ako hoćete da budete u vrhu.

Da li je dolazak Vojteka Fibaka nešto promenio u vašoj svakodnevnoj pripremi za mečeve u Njujorku?

– Nije apsolutno ništa. U poslednjih pet godina tokom Ju-Es opena smešten sam u Nju Džersiju. Tamo imam mir i tišinu da se na miru spremam. Ponekad dođem u Njujork da treniram, kada imam slobodan dan, a nekada i ostanem u Džersiju. To mi pomaže da napunim baterije za naredni izazov. Ponavljam važan mi je svaki poen. Za sada sve ide po planu na Ju-Es openu i nema razloga ništa da menjam.

Sve oči u košarkaše

Pratite li dešavanja u košarkaškoj reprezentaciji Srbije uoči Evropskog prvenstva u Sloveniji?

– Naravno. Pomno sam pratio sve šta su radili u pripremnim mečevima. Žao mi je što Teodosić ne može da im pomogne, ali verujem u momke koji su na spisku. Mi smo košarkaška nacija i svako veliko takmičenje dočekujemo sa uzbuđenjem i očekivanjima. Dobro su se spremili, nadam se lepima vestima iz Slovenije – kaže Đoković.

Srce na teren protiv Hrvata

Izgleda da je Siniša Mihajlović poslušao vaš savet i vratio Nemanju Matića iz Benfike u reprezentaciju?

– Nisam ja na to sigurno uticao. Ipak je Siniša selektor i on odlučuje. Samo sugerišem – nasmejao se Novak – Šalim se naravno. Drago mi je što je Matić ponovo u timu. Očekuje nas težak meč protiv Hrvata, koji su uz Belgijance vodeći u našoj grupi. Nismo u sjajnoj poziciji, ali dok god postoje šanse treba se boriti. Od momaka očekujem samo da se bore za dres koji nose i ostave srce na terenu. Ako to urade niko ne može ništa da im zameri, bez obzira na rezultat.

„Mama mia” za opuštanje

Koje je omiljeno mesto u Njujorku za izlazak Novaka Đokovića?

– Volim kada sam na Menhetnu da odem do Brodveja i sa društvom i devojkom odgledam neki mjuzikl. Omiljeni mi je „Mama mia”. Naravno tu je i par restorana. Bio sam pre dve godine sa Jankom i Viktorom u našem restoranu. Zove se „Kafana”. Bila je odlična atmosfera i muzika, uživali smo. Odlazak tamo mi je doneo sreću, jer sam posle toga osvojio titulu na Ju-Es openu.

Čekaju se slavni

Da li će se neko od poznatih ličnosti iz sveta šou biznisa naći u vašoj loži u Njujorku?

– Ne bih da govorim. Ima nekih dogovora, ali zavisi i od obaveza tih ljudi. Bilo bi neozbiljno da pominjem imena, a da posle ne budu tu.

Vladimir Todorović

objavljeno: 02/09/2013
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.