Mihajlo Pupin i Svetislav Milosavljević Tisa mogli bi da dobiju spomenike u Nišu, određene i lokacije

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2024, 19:27

Mihajlo Pupin i Svetislav Milosavljević Tisa mogli bi da dobiju spomenike u Nišu, određene i lokacije

Ako niški odbornici usvoje tu odluku, ispred Naučno-tehnološkog parka biće izgrađen spomenik srpskom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, a na keju ka Svetosavskoj spomen-bista nekadašnjem brigadnom generalu i ministru saobraćaja Svetislavu Milosavljeviću Tisi.

Iako zbog propalih tendera nadležni još nisu realizovali ni odluku o tome da podignu spomenik nenasilju, koju su usvojili pre skoro dve godine, sada razmatraju podizanje novih spomenika.

Određene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su i lokacije. U planu je da veliki srpski naučnik Mihajlo Idvorski Pupin dobije spomenik ispred Naučno-tehnološkog parka, na parceli 1929/6 katastarske opštine Crveni Krst.

Nekadašnji generalštabni brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Milosavljević Tisa mogao bi da dobije spomen-bistu u parku na keju, u pravcu Svetosavske ulice, na parceli 393/2, u katastarskoj opštini Bubanj.

Spomenik Pupinu je predlog Udruženja za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija, a spomen-pista Tisi - predlog Studentskog kulturnog centra.

Izbor idejnog rešenja i samo podizanje spomenika bilo bi povereno Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, koja je zadužena i za spomenik nenasilju, dok Zavod za urbanizam treba da izradi tehničku dokumentaciju.

Najpre je potrebno da se pribavi i saglasnost Ministarstva kulture, u skladu sa važećim propisima.

Koliko će to koštati - nije saopšteno, ali je istaknuto da je novac predviđen Odlukom o budžetu Niša za 2024.

U Programu podizanja spomenika u Nišu nalazi se i spomenik kralju Milanu, kao inicijativa Fondacije “Za lepši Niš”, ali taj predlog za sada neće biti pred odbornicima, niti je određena lokacija.

Sednica Skupštine zakazana je za četvrtak, 25. april.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.